W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Projektant PFU a udział w realizacji zamówienia – czy wykonawcę należy wykluczyć?

Pytanie: Postępowanie dotyczy robót budowlanych w trybie podstawowym – formuła „zaprojektuj i wybuduj”. Zamawiający w odpowiedzi na wezwanie z art. 274 ust. 1 Pzp otrzymał od wykonawcy wykaz osób. Wykonawca ten nie uczestniczył w przygotowaniu postępowania ani tworzeniu dokumentów. Wykaz osób obejmował projektanta przewidzianego do opracowania dokumentacji projektowej, który wcześniej opracował na zlecenie zamawiającego Program Funkcjonalno-Użytkowy (PFU) i kalkulację szacunkową. Projektant odpowiadał także na pytania do SWZ na etapie postępowania i złożył wymagane oświadczenia o bezstronności, jak członek komisji przetargowej lub kierownik zamawiającego. Propozycja współpracy wykonawcy z projektantem pojawiła się – według informacji – dopiero po złożeniu oferty. Z uwagi na to, że zamawiający powziął taką informację po otwarciu ofert nie wydłużał znacząco terminu składania ofert ani nie udostępniał innych dokumentów niż całość opracowanego PFU. Z własnej inicjatywy zamawiający przekazał wszystkim wykonawcom jako załącznik do dokumentów postępowania zestawienie kosztów zadania (bez kwot), by ułatwić wycenę ofert i dookreślić zakres prac. Zamawiający nie stosował więc art. 85 Pzp. Czy postąpił prawidłowo? Czy istnieją podstawy do wykluczenia wykonawcy z postępowania?

  • Autor: Agnieszka Wiśniewska-Celmer
  • 24.09.2025
  • Warunki udziału w postępowaniu

Brak stawki roboczogodziny w kosztorysie ofertowym a odrzucenie oferty

Pytanie: Zamawiający prowadzi postępowanie na remont lokali w kilku lokalizacjach. Cena oferty ma charakter ryczałtowy brutto (suma wartości wszystkich lokali). Wykonawca był zobowiązany dołączyć do oferty kosztorys ofertowy (oddzielnie dla każdego lokalu) sporządzony na podstawie przedmiarów robót i kosztorysów nakładczych. SWZ wymagała m.in., aby: wszystkie pozycje kosztorysu zawierały cenę jednostkową, kosztorys posiadał podział na branże, na stronie tytułowej wskazano składniki cenotwórcze: stawkę roboczogodziny (Rg), koszty pośrednie (Kp%), zysk (Z%) oraz VAT, stawka Rg była identyczna w każdej pozycji (dla każdej branży), kosztorys zawierał zestawienie roboczogodzin, materiałów i sprzętu z cenami, cena kosztorysu była zgodna z ceną ryczałtową oferty. Wzór umowy przewidywał, że w przypadku robót dodatkowych rozliczenie nastąpi na podstawie kosztorysu szczegółowego, sporządzonego w oparciu o stawkę Rg, koszty pośrednie i zysk z kosztorysu ofertowego. Wykonawca złożył kosztorys, w którym: na stronie tytułowej nie wskazał stawki Rg (wpisał 0,00 zł), w trzech pozycjach kosztorysu również brak jest stawki Rg (wpisano 0,00 zł), w pozostałych pozycjach wskazano jednolitą stawkę. Czy brak wskazania stawki Rg w trzech pozycjach i na stronie tytułowej kosztorysu skutkuje odrzuceniem oferty z uwagi na zapisy SWZ oraz wzoru umowy, czy też zamawiający może poprawić te braki jako inną omyłkę na podstawie art. 223 ust. 2 pkt 3 Pzp?

  • Autor: Renata Dzikowska
  • 15.09.2025
  • Dokumenty od wykonawców

Czy zamawiający może przypisać ofertę do innej części postępowania niż wskazuje formularz ofertowy?

Pytanie: Postępowanie zostało podzielone na dwie części: Część I – demontaż istniejącej instalacji zagęszczacza mechanicznego, wykonanie prac ogólnobudowlanych i instalacyjnych, a także zakup, dostawa, montaż oraz rozruch technologiczny nowej instalacji do zagęszczania osadów ściekowych powstających na terenie oczyszczalni ścieków; Część II – demontaż istniejącej instalacji prasy do odwadniania osadu, wykonanie prac ogólnobudowlanych i instalacyjnych, a także zakup, dostawa, montaż oraz rozruch technologiczny kompletnej instalacji do mechanicznego odwadniania osadów ściekowych powstających na terenie oczyszczalni ścieków. W dokumentacji przetargowej przygotowano dwa oddzielne formularze ofertowe dla każdej części zamówienia. W postępowaniu złożono dwie oferty – każdą przypisaną do innej części. W informacji z otwarcia ofert wskazano, że: wykonawca A (firma z Austrii) złożył ofertę na część I, podając tylko cenę netto, wykonawca B złożył ofertę na część II. Po otwarciu ofert wykonawca A poinformował zamawiającego, że zaszła „omyłka pisarska”, ponieważ jego zamiarem było złożenie oferty na część II. Wniósł o sprostowanie informacji z otwarcia ofert i przypisanie jego oferty do części II. Dołączona dokumentacja techniczna i rysunki dotyczyły faktycznie instalacji prasy (czyli części II), jednak formularz ofertowy został wypełniony i podpisany dla części I. Zamawiający zakwalifikował ofertę zgodnie z formularzem, który jednoznacznie wskazywał część I. Czy w tej sytuacji zamawiający może – na podstawie wyjaśnień wykonawcy – sprostować informację z otwarcia ofert i przypisać ofertę do części II zamówienia?

  • Autor: Marzena Kopacka-Biculewicz
  • 03.09.2025
  • Zamówienia udzielane w częściach

Dystrybucja energii tylko od monopolisty – co zrobić, gdy wykonawca narzuca warunki niezgodne z Pzp?

Pytanie: Zamawiający zamierza udzielić zamówienia z wolnej ręki na usługę dystrybucji energii elektrycznej (wartość zamówienia powyżej progów unijnych). Pewien podmiot jest jedynym wykonawcą, który może zrealizować zamówienie i posiada monopol na rynku w tym zakresie. W związku z tym dyktuje zamawiającemu warunki. Wykonawca posiada jednolity wzór postanowień umowy, w których nie są uwzględnione wszystkie zapisy określone w ustawie Pzp (np. brak zapisów waloryzacyjnych). Jednocześnie, wykonawca, zgodnie ze swoją polityką oraz przepisami URE, nie wyrazi zgody na dokonywanie jakichkolwiek zmian w zakresie umowy, co powoduje, że zamawiający, aby umożliwić realizację usługi dystrybucyjnej, musi docelowo zawrzeć kontrakt, który nie spełnia ustawowych wytycznych. Jak w tej sytuacji powinien zachować się zamawiający, aby w jak najlepszy sposób zabezpieczyć swój interes i uchronić się przed ew. zarzutami organów kontroli? W opisanym stanie faktycznym zamawiający ma wybór zawarcia umowy na usługę dystrybucji energii elektrycznej z naruszeniem przepisów Pzp lub niezawarcia umowy i brak prądu w obiekcie, na co oczywiście nie może sobie pozwolić. Jeżeli chodzi o samą dostawę prądu, centralny zamawiający zapewnia ją w ramach zamówienia dla wszystkich jednostek podległych. Obowiązkiem jednostki podległej jest zapewnienie usługi dystrybucji. Moje pytanie dotyczy więc jedynie tej usługi (przy braku możliwości zamówienia i realizacji usługi kompleksowej).

  • Autor: Justyna Andała-Sępkowska
  • 22.08.2025
  • Postępowanie na usługi, dostawy i roboty

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!