W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Czy można unieważnić wybór oferty i powtórzyć badanie ofert?

Pytanie: Postępowanie prowadzone było w trybie podstawowym, złożono 4 oferty, ale ceny wszystkich przekraczały kwotę przeznaczoną na realizację. W toku oceny zamawiający powziął wątpliwość, czy w OPZ uwzględniono wszystkie wymagania (skoncentrowano się na opisie efektów w perspektywie czasowej, nie wskazując konkretnej liczby wymaganych pozycji do dostawy). W efekcie odrzucono 3 oferty z uwagi na ich niezgodność z warunkami zamówienia (art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp) i zwiększono środki na realizację, wybierając najkorzystniejszą ofertę. Po publikacji informacji o wyborze jeden z wykonawców, którego oferta została odrzucona, zakwestionował podstawę odrzucenia, argumentując, że wymagania zamawiającego nie były dostatecznie klarowne. Wskazał także na potencjalne błędy w ofercie uznanej za najkorzystniejszą (komisja pierwotnie takich błędów nie stwierdziła). Zamawiający, mając na uwadze konieczność doprecyzowania swoich wymagań oraz potrzebę zapewnienia ekonomiki kosztów (np. zryczałtowanie zmiennych czynników zależnych od producenta produktów), rozważa powtórzenie postępowania. Czy dopuszczalne jest unieważnienie czynności wyboru najkorzystniejszej oferty, ponowne zbadanie ofert, a następnie unieważnienie postępowania z uwagi na przekroczenie kwoty przeznaczonej na realizację, czy też należy wezwać wykonawcę do wyjaśnień i, w zależności od wyników, unieważnić postępowanie z uwagi na brak ofert?

  • Autor: Agnieszka Gwóźdź-Kuzior
  • 20.08.2025
  • Stosowanie ustawy Pzp

Leasing jako dostawa ciągła – kiedy referencje uznaje się za aktualne zgodnie z przepisami?

Pytanie: Zamawiający wszczął postępowanie w trybie podstawowym na dostawę pojazdu ciężarowego z zabudową bramową na podstawie umowy leasingu operacyjnego (zakup pojazdu nastąpi po zakończeniu okresu leasingu). Określono następujący warunek udziału w postępowaniu: „Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunku dotyczącego zdolności zawodowej musi wykazać, że należycie wykonał w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie co najmniej jedną dostawę fabrycznie nowego samochodu ciężarowego zrealizowaną na podstawie umowy leasingu, przy czym okres leasingu nie może być krótszy niż 12 miesięcy”. Wykonawca przedłożył wykaz dostaw, w treści którego oświadczył, iż zrealizował na rzecz firmy X dostawę fabrycznie nowego samochodu ciężarowego typu hakowiec w formie leasingu operacyjnego trwającego 36 miesięcy, wskazując jako datę przekazania przedmiotu leasingu 10.05.2022 r. (umowę leasingu zawarto 7.04.2022 r.). Wykonawca do wykazu dostaw dołączył referencje wystawione przez firmę X 8.05.2023 r. Czy należy uznać, że dostawa na podstawie umowy leasingu, gdzie okres leasingu zakończy się w maju 2025 roku, stanowi świadczenie nadal wykonywane ciągłe, a więc referencje powinny być wystawione nie wcześniej niż w okresie ostatnich 3 miesięcy przed upływem terminu składania ofert? Wykonawca stoi na stanowisku, że referencje wystawione w 2023 roku pozostają aktualne, ponieważ dostawa została już wykonana w maju 2022 roku, gdy nastąpiło przekazanie przedmiotu leasingu firmie X.

  • Autor: Katarzyna Bełdowska
  • 18.08.2025
  • Dokumenty od wykonawców

Czy sygnał o przyszłej potrzebie innych działów wpływa na tryb udzielenia zamówienia?

Pytanie: Zamawiający ma wniosek o zakup bezterminowych licencji oprogramowania na kilka stanowisk pracy w jednym z działów na 12 miesięcy. Wartość planowanych zakupów nie przekracza 130.000 zł, więc rozpoczęto procedurę bez stosowania Pzp. Wniosek o zakup pojawił się w 2025 roku. Nie wiadomo, czy uda się podpisać umowę jeszcze w tym roku, a zakup może zostać sfinalizowany w roku 2026. Zamawiający jest na etapie uzgadniania zapisów w umowie z potencjalnym wykonawcą – dostawcą licencji i nie doszło jeszcze do podpisania umowy. W międzyczasie pojawił się sygnał od pracownika innego działu, że w najbliższym czasie również będą potrzebować nowych stanowisk. Zakup jakiegokolwiek dodatkowego stanowiska zwiększy wartość zamówienia do ponad 130.000 zł. Nie wpłynął jednak jeszcze oficjalny wniosek o zakup tych stanowisk, nie sprecyzowano, ile miałoby ich być, osoba merytoryczna stwierdziła, że jeszcze może chwilę wstrzymać się z zakupem. Pewne jest, że jakieś stanowiska będą w najbliższych miesiącach dokupywane, nie ma jednak sprecyzowanej ze strony osób merytorycznych potrzeby w szczególności w zakresie liczby stanowisk. Jak zamawiający powinien podejść do szacowania wartości zamówienia, czy należy szacować wyłącznie zamówienia, co do których ma już konkretny wniosek i liczbę?

  • Autor: Anna Żochowska
  • 06.08.2025
  • Szacowanie wartości zamówienia

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!