Szacowanie artykułów spożywczych – jak to robić w zgodzie ze stanowiskiem UZP?

Stan prawny na dzień: 07.05.2024
Szacowanie artykułów spożywczych – jak to robić w zgodzie ze stanowiskiem UZP?

Kwestia łącznego lub rozdzielnego traktowania dostaw różnego typu produktów spożywczych to nadal problem wielu zamawiających. Nie rozwiązuje go niestety w pełni opinia Urzędu Zamówień Publicznych wydana w tym temacie w 2021 roku. Jej autor nie wypowiedział się bowiem kategorycznie, wskazując, że dane dostawy na pewno należy połączyć albo potraktować jako osobne zakupy. Ocenę tej kwestii pozostawia zamawiającemu, który zna rynek swojej okolicy i tylko na podstawie tej wiedzy może stwierdzić, które podmioty będą zainteresowane daną dostawą. W artykule piszemy  o tym, jak w praktyce interpretować stanowisko Urzędu Zamówień Publicznych w sprawie określania wartości zamówień na dostawy produktów spożywczych. W tym celu przytaczamy case study jednej z jednostek zamawiających.

W tym artykule
  • W procesie zamawiania dostaw, które mogą być realizowane etapami lub w formie ofert częściowych, należy przestrzegać art. 30 ust. 2 ustawy Pzp. Zgodnie z tym przepisem, w sytuacji planowania nabycia podobnych dostaw przez zamawiającego, musi on wziąć pod uwagę całość wartości tych dostaw, nawet jeśli zamówienia są realizowane w różnych postępowaniach lub gdy dopuszcza się składanie ofert częściowych.
  • Ustawa Pzp nie wyjaśnia, co dokładnie należy rozumieć przez „podobne dostawy”. Wytyczne Unii Europejskiej oraz komentarz Urzędu Zamówień Publicznych sugerują, że należy je interpretować jako produkty o identycznym lub podobnym przeznaczeniu.
  • Przy szacowaniu wartości zamówienia istotny jest konkretny sektor rynkowy i  dostępność produktów u jednego dostawcy na tym rynku. Dlatego zamawiający powinni dokonywać oceny, czy zamówienia obejmujące różne grupy produktów powinny być traktowane jako odrębne czy też łączone ze względu na ich podobieństwo, z uwzględnieniem naturalnego podziału rynku na danym obszarze.
  • Przykładowo w przypadku grup produktów takich jak mięsa, pieczywo, produkty mleczarskie – szacowanie może przebiegać odmiennie w różnych regionach lub u różnych dostawców.

Pozostało jeszcze 80% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze użytkownikiem Portalu?

Zamów już teraz pełny dostęp do portalu i korzystaj z:

  • 4 519 fachowych porad prawnych
  • możliwości zadawania 3 własnych pytań w miesiącu
  • codziennie aktualizowanej bazy ponad 650 000 przetargów
  • nielimitowanej możliwości ustawienia alertów i powiadomień o nowych przetargach
  • ponad 200 wzorów dokumentów
  • 22 szkoleń wideo na tematy związane z Pzp
  • wyroków KIO oraz słownika kodów CPV

Zamów dostęp

Masz dostęp do portalu?

Zaloguj się.

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Marta Mikulska-Nawacka

Marta Mikulska-Nawacka

Doświadczony praktyk w zakresie stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych przez jednostki zamawiające. Autorka porad i komentarzy praktycznych z zakresu zamówień publicznych w wydawnictwie...