artykuły spożywcze dla kontrahentów

Szacowanie artykułów spożywczych – jak to robić w zgodzie ze stanowiskiem UZP?

Szacowanie artykułów spożywczych – jak to robić w zgodzie ze stanowiskiem UZP?

Kwestia łącznego lub rozdzielnego traktowania dostaw różnego typu produktów spożywczych to nadal problem wielu zamawiających. Nie rozwiązuje go niestety w pełni opinia Urzędu Zamówień Publicznych wydana w tym temacie w 2021 roku. Jej autor nie wypowiedział się bowiem kategorycznie, wskazując, że dane dostawy na pewno należy połączyć albo potraktować jako osobne zakupy. Ocenę tej kwestii pozostawia zamawiającemu, który zna rynek swojej okolicy i tylko na podstawie tej wiedzy może stwierdzić, które podmioty będą zainteresowane daną dostawą. W artykule piszemy  o tym, jak w praktyce interpretować stanowisko Urzędu Zamówień Publicznych w sprawie określania wartości zamówień na dostawy produktów spożywczych. W tym celu przytaczamy case study jednej z jednostek zamawiających.

W tym artykule
  • W procesie zamawiania dostaw, które mogą być realizowane etapami lub w formie ofert częściowych, należy przestrzegać art. 30 ust. 2 ustawy Pzp. Zgodnie z tym przepisem, w sytuacji planowania nabycia podobnych dostaw przez zamawiającego, musi on wziąć pod uwagę całość wartości tych dostaw, nawet jeśli zamówienia są realizowane w różnych postępowaniach lub gdy dopuszcza się składanie ofert częściowych.
  • Ustawa Pzp nie wyjaśnia, co dokładnie należy rozumieć przez „podobne dostawy”. Wytyczne Unii Europejskiej oraz komentarz Urzędu Zamówień Publicznych sugerują, że należy je interpretować jako produkty o identycznym lub podobnym przeznaczeniu.
  • Przy szacowaniu wartości zamówienia istotny jest konkretny sektor rynkowy i  dostępność produktów u jednego dostawcy na tym rynku. Dlatego zamawiający powinni dokonywać oceny, czy zamówienia obejmujące różne grupy produktów powinny być traktowane jako odrębne czy też łączone ze względu na ich podobieństwo, z uwzględnieniem naturalnego podziału rynku na danym obszarze.
  • Przykładowo w przypadku grup produktów takich jak mięsa, pieczywo, produkty mleczarskie – szacowanie może przebiegać odmiennie w różnych regionach lub u różnych dostawców.
Zamówienie na dostawy artykułów spożywczych – szacowanie, kryteria oceny ofert, czas trwania umowy

Zamówienie na dostawy artykułów spożywczych – szacowanie, kryteria oceny ofert, czas trwania umowy

Nowa ustawa Pzp z 1 stycznia 2021 r. zmodyfikowała zasady szacowania dostaw różnego rodzaju podobnych artykułów. Pojawiły się m.in. wątpliwości, czy zakup różnych środków spożywczych należy realizować stosownie do łącznej ich wartości, czy też nadal można grupować je jako osobne asortymenty. Odpowiedź m.in. na to pytanie publikujemy w artykule poniżej. Z opracowania dowiesz się także, na jaki czas wolno podpisać umowę na zamówienie dostaw artykułów spożywczych oraz jakie kryteria poza ceną można zastosować przy tego rodzaju zamówieniu. Poniżej 3 pytania naszych Czytelników dotyczące wskazanych kwestii oraz praktyczne wyjaśnienia eksperta.

W artykule przeczytasz:

  • Czy wolno osobno szacować dostawy nabiału, mięsa, warzyw itp.?
  • Na jaki okres wolno podpisać umowę na dostawę artykułów spożywczych do szkolnego internatu?
  • Kryteria oceny ofert w postępowaniu na dostawy artykułów spożywczych 

W opracowaniu m.in.:

  • Zgodnie z aktualnymi wytycznymi, zamawiający ma obowiązek oszacować łącznie nie tylko tożsame dostawy, ale również i te podobne. Aby stwierdzić istnienie podobieństwa, drugorzędne znaczenie ma tożsamość wykonawcy rozumiana na dotychczasowych zasadach.
  • Ustawa Pzp nie określa wytycznych w zakresie terminu realizacji kolejnych umów na dostawy artykułów spożywczych. Wyjątkiem jest wymóg zawarcia umowy na czas określony, co do zasady 4-letni. Istnieją przy tym ustawowe przesłanki, które dopuszczają, aby umowę podpisać na okres dłuższy.
  • W przypadku umowy na okres wrzesień-czerwiec może się okazać, że zamawiający powinien dodatkowo „domówić” dostawy w okresie letnim. Taką umowę, choć krótszą i na mniejszą wartość, trzeba będzie zawrzeć w procedurze stosownej dla wartości zakupów spożywczych w okresie 12 miesięcy.
  • Zamawiający nie musi stosować kryteriów jakościowych, jeśli tylko sporządzi precyzyjny opis zamawianych dostaw. Z pewnością należy stosować tutaj kryteria jakościowe, które zapewnią efektywność zakupu i unikać kryteriów pozornych.