W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Czy zamówienie na usługi pośrednika w zakupie biletów lotniczych i kolejowych jest zgodne z Pzp?

Pytanie: Analizuję możliwość zakupu usługi pośrednictwa w zakresie zakupu biletów lotniczych i kolejowych. W Internecie znalazłam opinię, w której autor stawia zapytanie, czy prowadzenie takich postępowań znajduje w ogóle uzasadnienie w przepisach ustawy Pzp. Zgodnie z ustawą zamawiający ma obowiązek opisania przedmiotu zamówienia w sposób jednoznaczny i wyczerpujący, za pomocą dostatecznie dokładnych i zrozumiałych określeń, uwzględniając wszystkie wymagania i okoliczności mogące mieć wpływ na sporządzenie oferty. Jeżeli przyjmiemy, iż przedmiotem zamówienia miałby być zakup i dostawa biletów lotniczych i kolejowych, to warunek ten nie będzie spełniony bez podania konkretnych tras przelotów oraz ich dat. Jeżeli bowiem zamawiający zaniecha podania tych informacji, to nie ma fizycznej możliwości złożenia oferty obejmującej wycenę tych usług. Możliwe jest jedynie określenie szacunkowe. Czy w sytuacji gdy zamawiający nie zna konkretnych dat przelotów i miejsc docelowych, ma obowiązek kupować usługi pośrednictwa tylko po to, aby przeprowadzić jakiekolwiek postępowania o udzielenie zamówienia publicznego? Czy w przypadku zakupu biletów lotniczych i kolejowych występuje jedno duże zamówienie czy też każdy przelot i przejazd będzie zamówieniem odrębnym? Czy zamawiający ma obowiązek prowadzić  postępowanie na wybór pośrednika, a więc korzystać z wariantu bez wątpienia droższego?

  • Autor: Marzena Kopacka-Biculewicz
  • 24.11.2023
  • Postępowanie na usługi, dostawy i roboty

Czy ogłoszenie unijne musi wskazywać kwestie RODO w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego?

Pytanie: Zamawiający ma zamiar wszcząć postępowanie na usługi ochrony osób i mienia. Dostępny na stronie https://enotices.ted.europa.eu Formularz 21 Usługi socjalne i inne szczególne usługi – zamówienia publiczne nie zawiera sekcji/pozycji odnoszącej się do informacji RODO, tak jak to jest w formularzu ogłoszenia o zamówienia publikowanym na Platformie e-Zamówienia (Sekcja III.3.15 i 16). Czy zamawiający ma obowiązek (np. pod groźbą naruszenia przepisów ustawy Pzp lub dyscypliny finansów publicznych) umieszczać informacje o RODO w ogłoszeniach unijnych, mimo, że nie ma na nie wskazanego miejsca w formularzach ogłoszeń? Czy wystarczy zamieszczenie takiej informacji tylko w SWZ? Artykuł 19 ust.4 ustawy Pzp stanowi, że zamawiający informuje o stosowaniu RODO w ogłoszeniu o zamówieniu, w dokumentach zamówienia lub w inny sposób a art. 87 ust. 1 ustawy Pzp mówi, że zamawiający przygotowuje ogłoszenie zgodnie z wzorami standardowych formularzy określonymi w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE). Jeżeli zamawiający nie zamieścił informacji o stosowaniu przepisów RODO w ogłoszeniu o zamówieniu w procedurze unijnej (np. w formularzu 02 i 21), to powinien bezwzględnie dokonać zmiany ogłoszenia i w sekcji VI.3 pierwotnego ogłoszenia dodać informację dotyczącą ochrony danych osobowych?

  • Autor: Agata Smerd
  • 20.11.2023
  • Ogłoszenia

Zmiana zakresu umowy w zimowym utrzymaniu dróg

Pytanie: Zamawiający w SWZ na realizację zamówienia pn. „Zimowe utrzymanie dróg gminnych w sezonie zimowym 2023/2024 i 2024/2025” zamieścił zapisy dotyczące sposobu obliczenia ceny: „15.2 Zaoferowaną cenę za wykonanie przedmiotu należy przedstawić w Formularzu cenowym (zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik nr 1A do SWZ), jako cenę jednostkową netto i brutto, oraz stawkę i kwotę podatku VAT za: 1 godzinę odśnieżania (praca ciągnikiem wraz z pługiem z lemieszem), 1 kilometr posypki (praca ciągnikiem wraz z piaskarką i materiałem), 1 godzinę odśnieżania (praca ciągnikiem wraz z pługiem wirnikowym oraz ewentualnym wywozem śniegu), 1 dzień (dobę) gotowości, w przypadku gdy nie występują zjawiska wymagające pracy sprzętu przy zimowym utrzymaniu dróg objętych umową oraz szacunkową łączną cenę brutto ustaloną według wzoru określonego w Formularzu cenowym. Podane ilości: godzin, kilometrów, dni (doby) w Formularzu cenowym są ilościami szacunkowymi określonymi dla porównywalności ofert i potrzeb przeprowadzenia postępowania. Należy traktować je orientacyjnie, ponieważ mogą one ulec zmianie stosownie do rzeczywistych potrzeb zamawiającego. Wykonawcy nie przysługuje prawo do odszkodowania za nieosiągnięcie wskazanych ilości w Formularzu cenowym. 15.3 Szacunkową łączną cenę brutto należy również zamieścić w formularzu ofertowym udostępnionym na platformie e-Zamówienia”. W projektowanych postanowieniach umownych zamawiający umieścił następujące zapisy: podał ceny jednostkowe za 1 godzinę odśnieżania, za 1 km posypki, za 1 dzień (dobę) gotowości w przypadku, gdy nie występują zjawiska wymagające pracy sprzętów przy zimowym utrzymaniu dróg oraz następujące zapisy: „2. Ceny jednostkowe, określone w ust. 1 niniejszego paragrafu obejmują wszelkie ryzyko i odpowiedzialność Wykonawcy za prawidłowe oszacowanie wszelkich kosztów związanych z wykonaniem przedmiotu zamówienia. 3. Łączna cena za wykonanie przedmiotu umowy będzie wynikać z faktycznej ilości godzin odśnieżania, ilości km posypki oraz dni (doby) gotowości w okresie obowiązywania umowy. 4. W czasie realizacji niniejszej umowy, planuje się przeznaczyć kwotę brutto w wysokości do: ........... zł (słownie: ….. w 2023 roku ........ zł (słownie: …….. w 2024 roku .......... zł (słownie: .... w 2025 roku. W umowie zostanie wpisana planowana kwota brutto przeznaczona na sfinansowanie zamówienia w poszczególnych latach”. Czy zamawiający może przewidzieć w umowie następującą zmianę umowy zgodnie z art. 455 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp, tj. „zmiana planowanej kwoty do przeznaczenia w czasie realizacji niniejszej umowy (w szczególności możliwość przesunięcia planowanej kwoty pomiędzy trzema Rejonami i możliwość zmniejszenia oraz zwiększenia planowanej kwoty w przedmiotowym Rejonie)”. Czy ten zapis jest zgodny z ustawą Pzp i zamawiający może na tej podstawie dokonać zmiany umowy i zwiększyć planowaną kwotę w przedmiotowym rejonie w trakcie realizacji umowy, kiedy ta kwota zostanie już wydana?

  • Autor: Anna Żochowska
  • 15.11.2023
  • Realizacja umowy

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!