W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Podwykonawca i podmiot udostępniający zasoby – jakich oświadczeń i dokumentów od nich żądać?

Pytanie: Ogłosiliśmy przetarg nieograniczony zgodnie ze starą ustawą Pzp w procedurze krajowej. Wykonawca w oświadczeniu o braku podstaw wykluczenia z postępowania wpisał, że będzie realizował zamówienie przy udziale podwykonawcy, który nie podlega wykluczeniu z postępowania. W pozycji dotyczącej podmiotu trzeciego udostępniającego zasób nie wskazał tego podwykonawcy, czym potwierdził, że samodzielnie spełnia warunki zamówienia. Po wezwaniu wykonawcy z art. 26 ust. 2 ustawy Pzp do złożenia dokumentów potwierdzających brak podstaw wykluczenia z postępowania i spełnianie warunków udziału w postępowaniu z wykazu osób przewidzianych do realizacji zamówienia wynika, że w przypadku dwóch kierowników robót (wymaganych w warunku udziału w postępowaniu) podstawą dysponowania nimi jest umowa o podwykonawstwo. Są tu wymienieni pracownicy firm wskazanych jako podwykonawcy w oświadczeniu, z zastrzeżeniem że jedna z tych firm to osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą, a druga to większy podmiot. Czy w zaistniałej sytuacji zamawiający powinien wezwać wykonawcę: a) w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp do złożenia poprawnie wypełnionego oświadczenia o braku podstaw wykluczenia, z którego będzie wynikało, iż podwykonawca jest zarazem pomiotem trzecim udostępniającym zasoby, b) w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp do złożenia zobowiązania podmiotu trzeciego do udostępnienia zasobu, c) w trybie art. 26 ust. 2 ustawy Pzp do złożenia dokumentów potwierdzających brak podstaw wykluczenia z postępowania względem podwykonawcy (takie było zastrzeżenie w siwz)? Czy oprócz dokumentów wymienionych w siwz wynikających z rozporządzenia powinniśmy też żądać oświadczenia podwykonawcy o braku podstaw wykluczenia, czy wystarczy, że będzie to zawarte w oświadczeniu wykonawcy?

  • Autor: Dominika Perkowska
  • 22.04.2021
  • Dokumenty od wykonawców

Jakie są reguły szacowania zamówienia na odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych?

Pytanie: Nasze pytanie dotyczy procedury związanej z odbiorem odpadów komunalnych od mieszkańców gminy. W styczniu 2021 roku rozpisaliśmy nowe postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na usługę transportu odpadów do wskazanej instalacji, która zajmuje się zagospodarowaniem przekazanych odpadów. Z instalacją mamy zawartą odrębną umowę. Szacowana wartość zamówienia to kwota 576.523,15 zł (poniżej progów unijnych). Wykonawca, który realizował w poprzednim roku usługę odbioru i zagospodarowania odpadów, złożył wniosek do UZP o wszczęcie kontroli doraźnej z uwagi na nieprawidłowości w szacowaniu zamówienia i jego celowe zaniżenie w celu uniknięcia procedury unijnej. We wniosku motywuje to tym, że powinniśmy wziąć pod uwagę wynagrodzenie wykonawcy za tożsame usługi z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających ustalenie wartości zamówienia. Wnioskujący nie wskazał w piśmie do UZP, że przedmiotowe postępowanie dotyczy tylko transportu odpadów bez usługi ich zagospodarowania. Czy usługi odbioru i zagospodarowania odpadów komunalnych są tożsame z usługą ich transportu, która jest znacznie tańsza w porównaniu z usługą odbioru i zagospodarowania? Nasze szacowanie polegało na zebraniu informacji od innych zamawiających, którzy realizują tę usługę. Pomnożyliśmy wartość wynagrodzenia wykonawcy za transport 1 tony odpadów przez szacowaną liczbę zebranych ton z terenu gminy w okresie realizacji umowy. Czy nasze postępowanie było prawidłowe i wykonane z należytą starannością? Dodam, że złożone oferty w przedmiotowym postępowaniu potwierdzają oszacowaną wartość zamówienia.

  • Autor: Katarzyna Bełdowska
  • 22.04.2021
  • Szacowanie wartości zamówienia

Próbki przedmiotu zamówienia – kiedy należy je składać i jak oceniać według nowej ustawy Pzp?

Pytanie: W SWZ jako jedno z kryterium oceny ofert wprowadzono „jakość”. Zamówienie dotyczy igieł, które nie mogą się zbytnio wyginać. Na potwierdzenie spełnienia kryterium i dla oceny jakości ma być przedstawiana próbka, która w ramach badania kryteriów będzie oceniania w skali od 1–20 pod kątem stopnia wyginania. Czy próbka stanowi w takim przypadku element oferty czy przedmiotowy środek dowodowy zgodnie z nową ustawą Pzp? Dotychczas w orzecznictwie wskazywano: „próbka będzie stanowiła część oferty, gdy określa ona przedmiot zobowiązania wykonawcy i podlega badaniu w ramach kryterium oceny oferty, np. w kryterium jakości bądź funkcjonalności”. Potwierdza to również wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 31 października 2012 r., w którym wskazano, że „dokumenty odnoszące się bezpośrednio do przedmiotu przyszłego zobowiązania wykonawcy, dookreślające i uszczegóławiające jego zakres czy sposób wykonania, co do zasady są w znaczeniu zarówno materialnym, jak i formalnym częścią oferty rozumianej jako oświadczenie woli wyrażające zobowiązanie do określonego wykonania zamówienia”. Z drugiej strony według art. 7 pkt 20 ustawy Pzp pod pojęciem przedmiotowych środków dowodowych należy rozumieć środek służący potwierdzeniu zgodności oferowanej dostawy z wymaganiami, cechami lub opisem kryteriów oceny ofert. W tym przypadku próbka ma służyć zarówno do potwierdzenia spełnienia wymagań z opisu przedmiotu zamówienia jak i opisu kryteriów oceny ofert. Stąd pytanie – czy traktować ją jako element oferty czy przedmiotowy środek dowodowy?

  • Autor: Renata Dzikowska
  • 21.04.2021
  • Dokumenty od wykonawców

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!