Czy żywność można zamawiać wyłącznie na podstawie ceny?

Dodano: 07.12.2016
Pytanie:

Nasza jednostka (jednostka sektora finansów publicznych) przygotowuje się do przeprowadzenia postępowania na dostawę żywności. Osoby wnioskujące zaproponowały kryterium 100% ceny. Zgodnie z art. 91 ust. 2a ustawy Pzp cenę jako jedyne kryterium oceny ofert można zastosować wówczas, gdy w opisie przedmiotu zamówienia określono standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia oraz wykazano w załączniku do protokołu, w jaki sposób opis przedmiotu zamówienia uwzględnia koszty cyklu życia z wyjątkiem art. 72 ust. 2 i art. 80 ust. 3 ustawy Pzp. Czy w związku z tym przy dostawach żywności można zastosować kryterium 100% ceny? Jak należy rozumieć i interpretować stwierdzenie „określone są standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia”.

Pozostało jeszcze 77% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie jesteś jeszcze użytkownikiem Portalu?

Zamów już teraz pełny dostęp do portalu i korzystaj z:

  • 4 519 fachowych porad prawnych
  • możliwości zadawania 3 własnych pytań w miesiącu
  • codziennie aktualizowanej bazy ponad 650 000 przetargów
  • nielimitowanej możliwości ustawienia alertów i powiadomień o nowych przetargach
  • ponad 200 wzorów dokumentów
  • 22 szkoleń wideo na tematy związane z Pzp
  • wyroków KIO oraz słownika kodów CPV

Zamów dostęp

Masz dostęp do portalu?

Zaloguj się.

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Andrzela Gawrońska-Baran

Andrzela Gawrońska-Baran

radca prawny, doktor nauk prawnych. W ramach praktyki zawodowej prowadzi AGB Kancelarię Radcy Prawnego. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz...