W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Zmiana istotnych warunków zamówienia a tryb z wolnej ręki zgodnie z nowym Pzp

Pytanie: W trybie podstawowym bez ogłoszenia na instalację znaków informacyjnych (robota budowlana) nie wpłynęła żadna oferta. W postępowaniu tym zamawiający postawił warunki udziału w postępowaniu dotyczące doświadczenia i uprawnień wykonawcy i zażądał złożenia wykazu robót i wykazu osób skierowanych do realizacji zamówienia. Zażądał również złożenia próbki – modelu fizycznego, znaku informacyjnego przeznaczonego do wbudowania go w ziemię. Próbka ta miała być oceniana w kryterium „jakość”. Zamawiający chce przeprowadzić kolejne postępowanie na ten sam przedmiot zamówienia w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 305 pkt 2 ustawy Pzp. Nie zmieni się opis przedmiotu zamówienia ani treść umowy, zatem warunki wykonania zamówienia nie ulegną zmianie. Czy w takiej sytuacji, biorąc pod uwagę art. 306 ust. 2 ustawy Pzp, zamawiający może zrezygnować z żądania od wykonawcy zaproszonego do negocjacji złożenia wyżej wskazanych dokumentów podmiotowych? Czy może również zrezygnować z wymogu złożenia próbki, bo nie będzie konieczności i możliwości oceny ofert w kryteriach (w trybie z wolnej ręki nie ma ofert)? Jak zinterpretować zastrzeżenie z art. 305 pkt 2 ustawy Pzp „pierwotne warunki zamówienia nie zostały w istotny sposób zmienione” w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 112 ustawy Pzp i w odniesieniu do warunków zamówienia zdefiniowanych w art. 7 pkt 29 ustawy Pzp?

  • Autor: Andrzela Gawrońska-Baran
  • 14.04.2022
  • Procedura z wolnej ręki i inne tryby udzielania zamówień

Uprawnienia nie są dokumentem, który potwierdza warunek kwalifikacji zawodowych

Pytanie: Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie do złożenia podmiotowych środków dowodowych przekazał wykaz osób skierowanych do realizacji zamówienia. Zamawiający sformułował w  SWZ warunki dotyczące zdolności zawodowej i technicznej: „Dysponowanie osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, tj.: wykonawca wykaże, że dysponuje: - co najmniej 1 osobą, która będzie pełnić funkcję kierownika budowy, posiadającą uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń w specjalności konstrukcyjno-budowlanej lub drogowej (lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane, które zostały wydane na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów) z co najmniej 2-letnim doświadczeniem zawodowym w samodzielnym pełnieniu funkcji technicznych w budownictwie; - co najmniej 1 osobą, która będzie pełnić funkcję kierownika robót posiadającą uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych, bez ograniczeń (lub odpowiadające im ważne uprawnienia budowlane, które zostały wydane na podstawie wcześniej obowiązujących przepisów), z co najmniej 2-letnim doświadczeniem zawodowym w samodzielnym pełnieniu funkcji technicznych w budownictwie”. Do wykazu wykonawca dołączył skany decyzji o stwierdzeniu przygotowania zawodowego. W odniesieniu do kierownika budowy część decyzji jest nieczytelna, więc na jej podstawie nie można określić, czy osoba posiada uprawnienia „bez ograniczeń”. W odniesieniu do kierownika robót branży sanitarnej również załączono decyzję, z której wynika, że proponowany kierownik robót posiada uprawnienia jedynie do kierowania, nadzorowania i kontrolowania budowy i robót w branży instalacyjnej i sanitarnej tylko w zakresie powszechnie znanych rozwiązań konstrukcyjnych. Czy wobec tego: Zamawiający może wezwać wykonawcę w trybie art. 128 ust. 1 ustawy Pzp do złożenia wyjaśnień, a wykonawca może w odpowiedzi wskazać inną osobę (stanowiącą jego zasób), która spełnia warunki z SWZ? Czy należy wezwać do złożenia wyjaśnień w odniesieniu do wskazanego kierownika budowy w zakresie wskazania, czy osoba ta posiada uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi „bez ograniczeń”?

  • Autor: Iwona Bujak
  • 12.04.2022
  • Dokumenty od wykonawców

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!