W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Czy wartość koncepcji techniczno-technologicznej należy połączyć z kwotą opracowania dokumentacji projektowej?

Pytanie: Zamawiający planuje udzielić zamówienia na opracowanie koncepcji techniczno-technologicznej wraz z przygotowaniem zestawienia planowanych szacunkowych kosztów zaproponowanego rozwiązania, tj. kosztów prac projektowych i robót budowlanych w rozbiciu na poszczególne instalacje i główne czynniki cenotwórcze. W zakres opracowania mają wejść rozwiązania dla technologii źródeł ciepła i chłodu, tj. przebudowy systemu wytwarzania, zarządzania i dystrybucji (wraz z rozbudową sieci i instalacji przesyłowych) mediów energetycznych, zapewnienia pokrycia zapotrzebowania na wodę zimną wraz z rezerwą zgodną z obowiązującymi przepisami; odprowadzenia zwiększonej ilości ścieków i wody deszczowej. Koncepcja ma obejmować sieci, instalacje oraz infrastrukturę techniczną i energetyczną. Koncepcja będzie wykorzystana w celu ogłoszenia postępowania/postępowań na przygotowanie dokumentacji projektowej, w szczególności na udzielenie zamówienia publicznego w celu wyboru wykonawcy opracowania. Wartość szacunkowa zamówienia na samo opracowanie koncepcji i kosztów wynosi 100.000 zł netto. Czy jednak zamawiający ma obowiązek szacować zamówienie na koncepcję łącznie z zamówieniem na późniejsze opracowanie dokumentacji projektowej według tej koncepcji? Szacując łącznie, wyjdzie na pewno więcej niż 130.000 zł netto więc zamawiający zastanawia się nad możliwością udzielenia zamówienia na koncepcję bez stosowania ustawy Pzp w trybie zapytania ofertowego. 

  • Autor: Anna Żochowska
  • 29.07.2024
  • Szacowanie wartości zamówienia

Zastrzeżenie tajemnicy przedsiębiorstwa w wyjaśnieniu rażąco niskiej ceny: jak je ocenić, kiedy udostępnić informacje?

Pytanie: Zamawiający w celu ustalenia, czy oferta zawiera rażąco niską cenę, zwrócił się do kilku wykonawców z prośbą o udzielenie wyjaśnień wraz z dowodami. Dwóch wykonawców zastrzegło w wyjaśnieniach tajemnicę przedsiębiorstwa: pierwszy z nich – wszystkie załączniki stanowiące dowody. Przytoczył definicję tajemnicy przedsiębiorstwa i poinformował m.in., że kosztorys wraz z wycenami od poszczególnych dostawców i podwykonawcy mają wartość gospodarczą i nie zostały ujawnione do wiadomości publicznej. Ceny od dostawców zostały wypracowane na podstawie długoletniej współpracy i niedopuszczalne jest, by pozostali wykonawcy mieli do nich wgląd. Wykonawca nie zastrzegł treści pisma zawierającego wyjaśnienie, a jedynie załączniki (kosztorys + wyceny od dostawców); drugi wykonawca wskazał: „Jednocześnie, stosownie do przepisu art. 8 ust. 3 Pzp, zastrzegamy treść niniejszego pisma wraz z załącznikami i udzieloną zamawiającemu informacją, jako tajemnicę przedsiębiorstwa, która nie może być udostępniana osobom trzecim w rozumieniu art. 11 pkt. 4 ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji”. Wskazał też: „Szczególną tajemnicą obejmujemy przedstawione kosztorysy, ponieważ udostępnienie informacji o naszych warunkach cenowych, kontaktach z producentami i otrzymanie tych danych przez konkurencję, może narazić firmę na znaczne straty finansowe i utratę zleceń, do których wykonawca może startować w przyszłości. Informacje te mają wartość gospodarczą dla wykonawcy, w szczególności ze względu na fakt, że organizacja pracy, logistyka, koszty wykonywania usług, wysokość zysku, kontakty z kontrahentami, ceny materiałów, wielkość rabatów, źródła dostaw stanowią specyficzny, przyjęty w przedsiębiorstwie mechanizm pozwalający na utrzymanie konkurencyjności z innymi dostawcami na rynku. Wszelkie informacje, które zostały niniejszym pismem udzielone zamawiającemu, stanowią przejaw działalności w ramach własności intelektualnej i tajemnic spółki, co czyni je elementami przedsiębiorstwa zgodnie z art. 551 pkt 7 i 8 kc, a co za tym idzie nie ma podstaw do udostępniania ich podmiotom trzecim”. Inny podmiot wystąpił z wnioskiem o udostępnienie wyjaśnień rażąco niskiej ceny. Czy udostępniamy pisma jedynie w niezastrzeżonym zakresie? W jakim terminie należy udostępnić wyjaśnienia?

  • Autor: Andrzela Gawrońska-Baran
  • 24.07.2024
  • Dokumenty od wykonawców

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!