W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

W którym miejscu dokumentacji postępowania uzasadnić brak podziału zamówienia na części?

Pytanie: Zgodnie z art. 7 przez dokumenty zamówienia należy rozumieć inne niż ogłoszenie dokumenty sporządzone przez zamawiającego lub takie, do których zamawiający się odwołuje. Służą one określeniu lub opisaniu warunków zamówienia. Są to m.in. specyfikacja warunków zamówienia oraz opis potrzeb i wymagań. W naszej instytucji przed sporządzeniem SWZ sekcja zamówień publicznych otrzymuje od osób z poszczególnych komórek dokument nazywany wnioskiem o wszczęcie i przeprowadzenie postępowania. Jest to dokument wewnętrzny zamawiającego, który nie jest nigdzie publikowany ani udostępniany wykonawcom. Niemniej jednak zawiera wiele informacji, na podstawie których jest możliwe określenie warunków zamówienia, czasu realizacji prac itp. W związku z powyższym, czy możemy go traktować jako dokument zamówienia? Pytanie pojawia się w kontekście uzasadnienia odstąpienia od podziału zamówienia na części. Czy zgodnie z nową ustawą Pzp poprawne będzie zamieszczenie takiego uzasadnienia jedynie we wspomnianym wniosku? W tym dokumencie wewnętrznym zamieszczana jest informacja, czy zamówienie zostało podzielone na części, a jeżeli nie – to wskazane jest uzasadnienie odstąpienia od podziału zamówienia na części. Czy należy takie uzasadnienie zamieścić np. w specyfikacji warunków zamówienia?

  • Autor: Marzena Kopacka-Biculewicz
  • 14.08.2021
  • Zamówienia udzielane w częściach

Jakie są reguły postępowania przy zawieraniu umowy ramowej przez zamawiającego sektorowego?

Pytanie: Jako zamawiający sektorowy planujemy wszcząć postępowanie publiczne powyżej progów unijnych, mające na celu zawarcie 3 umów ramowych z wykonawcami, którzy nie będą podlegali wykluczeniu, ich oferty odrzuceniu i którzy zostaną wybrani na podstawie kryteriów selekcji (w przypadku kiedy wpłynie więcej ofert niż 3). Przedmiotem postępowania będą usługi, które mogą być realizowane bezpośrednio u zamawiającego, w siedzibie wykonawcy lub częściowo u zamawiającego i częściowo u wykonawcy. Od rodzaju zlecanych prac będzie zależeć wynagrodzenie, które może mieć charakter ryczałtowy lub kosztorysowy (rozliczane powykonawczo) lub w części ryczałtowy i w części kosztorysowy. W związku z powyższym pojawiają się następujące pytania: 1. Czy zamawiający w ramach umowy ramowej może przyjąć różne formy wynagrodzenia i czy powinien już w umowie ramowej określić, jaki rodzaj prac i w jakiej formie będzie rozliczany? Czy ta kwestia powinna być przedmiotem postępowania wykonawczego do umowy ramowej? 2. Czy zamawiający, określając w SWZ kryteria oceny ofert (które będą miały zastosowanie do ofert składanych w postępowaniach wykonawczych), może dla różnych rodzajów prac określić różne kryteria oceny ofert? Przykładowo przy rozliczeniu ryczałtowym wskażemy kryterium cena, przy rozliczeniu kosztorysowym cena + termin realizacji lub termin przystąpienia do realizacji. 3. Czy oferty w postępowaniach wykonawczych muszą być również zabezpieczone kodem? I czy do otwarcia ofert wykonawczych stosuje się przepisy art. 221 i następne? 4. Czy w przypadku prac wykonywanych w trybie pilnym/awaryjnym kryterium oceny ofert wykonawczych może stanowić tylko termin realizacji albo mobilizacji?

  • Autor: Daniel Szczęsny
  • 13.08.2021
  • Postępowanie na usługi, dostawy i roboty

Jak rozstrzygnąć procedurę poniżej 130.000 zł z błędem w opisie przedmiotu zamówienia?

Pytanie: W postępowaniu poniżej progu 130.000 zł, po wyborze najkorzystniejszej oferty, jeden z wykonawców wskazał, że w opisie przedmiotu zamówienia występowała niejednoznaczność, która jego zdaniem miała wpływ na ustalenie ceny oferty. W związku z tym zażądał unieważnienia postępowania. Niejednoznaczność dotyczyła formatu zamawianego wydruku. W zaproszeniu do złożenia oferty wskazano błędnie format A4, ale w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia obok formatu A4 podano format właściwy wyrażony w milimetrach. Wykonawca wnioskujący o unieważnienie wycenił ofertę na format A4, natomiast wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, wziął pod uwagę parametry wyrażone w milimetrach. Wskazuje przy tym, że podany błędnie format A4 należy uznać za oczywistą omyłkę pisarską, co łatwo można było stwierdzić przy zachowaniu średniej miary staranności i w świetle całokształtu opisu przedmiotu zamówienia. Twierdzi też, że wykonawca żądający unieważnienia mógł z łatwością rozpoznać błąd w opisie przedmiotu zamówienia, a jego działania są podejmowane w złej wierze, aby bezprawnie uchylić niekorzystny dla niego wynik postępowania. Czy w tej sytuacji należy unieważnić postępowanie, czy uznać, że omyłka była oczywista i nie miała wpływu na wynik procedury? Obowiązujący w jednostce Regulamin udzielania zamówień poniżej 130.000 zł wylicza następujące podstawy unieważnienia postępowania: a) nie złożono co najmniej jednej oferty niepodlegającej odrzuceniu; b) cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty; c) zostały złożone oferty dodatkowe o takiej samej cenie; d) wystąpiła istotna zmiana okoliczności powodująca, że prowadzenie postępowania lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym lub interesie zamawiającego, czego nie można było wcześniej przewidzieć; e) postępowanie obarczone jest nieusuwalną wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy. Regulamin wymaga, by zamówienie było udzielane z zachowaniem zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania, bezstronności i obiektywizmu oraz należytej staranności.

  • Autor: Katarzyna Bełdowska
  • 10.08.2021
  • Ogłoszenia

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!