W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Podpisy na formularzu oferty i formularzu przesłania oferty oraz kosztorysie ofertowym – jak je sprawdzić i ocenić?

Pytanie: W postępowaniu wpłynęły do zamawiającego 4 oferty, w tym 2 dwie, do których mamy zastrzeżenia. W SWZ wymagaliśmy, aby wykonawcy składali oferty opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym bądź osobistym. Każdy z wykonawców miał sporządzić ofertę zgodnie z formularzem ofertowym i dodatkowo załączyć do niej kosztorys ofertowy. W SWZ zaznaczono: „14. Ofertę należy sporządzić odpowiednio dla części, na którą wykonawca składa ofertę zgodnie z wzorem formularza oferty stanowiącym załącznik nr 1 do SWZ, do którego należy załączyć: 1)      oświadczenie art. 125 ust. 1 stanowiące załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia niniejszy dokument składa każdy z wykonawców; 2)      sporządzony dla każdego z lokali kosztorys ofertowy, o którym mowa w rozdziale XV ust. 3 i 4”. Jednocześnie w SWZ zapisano, iż sporządzony kosztorys ofertowy stanowi integralną część oferty. Rozdział XV SWZ wskazywał: „3. Podstawą wyliczenia ceny są (odpowiednio dla każdej części zamówienia) następujące dokumenty: 1) rozdział III SWZ »Opis przedmiotu zamówienia«, 2) dokumentacja projektowa, 3) specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót budowlanych (STWiOR), 4) projekt umowy, na podstawie których wykonawca sporządza kosztorys ofertowy dla danego lokalu i załącza go do formularza oferty. 4. Sporządzony kosztorys ofertowy dla danego lokalu stanowi integralną część oferty”. Skoro ofertą jest formularz ofertowy, a kosztorys ofertowy jest jego integralną częścią, to kosztorys ofertowy również powinien być – naszym zdaniem – podpisany. W ofercie nr 2 wykonawca nie podpisał formularza ofertowego, ani kosztorysu ofertowego. Podpisany elektronicznie został jedynie plik formularza generowanego przez system, który jest składany podczas wysyłania ofert. Pozostałe pliki po weryfikacji nie posiadają podpisu elektronicznego. Czy można uznać, że dokumenty zostały właściwie opatrzone podpisem elektronicznym? Jeśli nie – komisja proponuje odrzucić ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 6. W ofercie nr 3 wykonawca podpisał formularz ofertowy, ale nie podpisał kosztorysów ofertowych. Czy skoro integralną częścią oferty jest kosztorys ofertowy, to można uznać, że wykonawca nie podpisał oferty? Komisja również zastanawia się, czy odrzucić ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

  • Autor: Katarzyna Bełdowska
  • 25.10.2021
  • Dokumenty od wykonawców

Reguły wypełnienia protokołu postępowania w rubryce dotyczącej łącznej wartości poszczególnych części zamówienia

Pytanie: W ogłoszeniu o wyniku postępowania znajduje się punkt dotyczący wartości zamówienia. Wskazano tam, że zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, zaznaczając „tak”. Jak wypełnić rubrykę „Łączna wartość poszczególnych części zamówienia. Należy podać wartość netto w złotych polskich. Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT)”? Zgodnie z planem postępowań na wycenę nieruchomości przeznaczyliśmy 250 tys. zł. W ciągu roku wszczynamy kilka postępowań (etapów), z których każde dodatkowo dzielimy  na zadania. Przykładowo: I etap ma 9 zadań, na łączną kwotę np. 35 tys. zł, w II etapie jest 5 zadań o łącznej wartości 25 tys. zł. Czy w pozycji „Łączna wartość poszczególnych części zamówienia” powinniśmy wpisać wartość z planu postępowań? A w pozycji „Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania” – wartość danego etapu? Czy może w pozycji „Łączna wartość poszczególnych części zamówienia” należy podać łączną kwotę danego etapu i przy każdym kolejnym etapie tę wartość sumować z tym co już zlecone? W pozycji „Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania” – wpisać zaś wartość danego etapu?

  • Autor: Anna Kaźmierczak
  • 18.10.2021
  • Protokół

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!