W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Błąd w pliku ESPD przygotowanym przez zamawiającego – czy wykonawca musi uzupełnić brakujące oświadczenie w JEDZ?

Pytanie: Zamawiający w postępowaniu powyżej progów unijnych przewidział w SWZ fakultatywne przesłanki wykluczenia z art. 109 ust. 1 pkt 2 i pkt 3 ustawy Pzp. W rozdziale dotyczącym dokumentów składanych wraz z ofertą zamawiający wskazał: „Wykonawca składa wraz z ofertą oświadczenie złożone na formularzu jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia, sporządzonym zgodnie ze wzorem standardowego formularza określonego w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2016/7 z dnia 5 stycznia 2016 r. ustanawiającym standardowy formularz jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia (Dz.Urz. UE L 3 z 06.01.2016, str. 16)”. Dodatkowo zamawiający jako załącznik do SWZ dodał „Jednolity Europejski Dokument Zamówienia (ESPD) – plik xml do wczytania na stronie https://espd.uzp.gov.pl/”. Niestety w toku generowania ESPD zamawiający pominął oświadczenie dotyczące naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa socjalnego. W efekcie wykonawca (wpłynęła jedna oferta) złożył JEDZ bez tego oświadczenia. W jaki sposób powinien teraz postąpić zamawiający, jeśli błąd w pliku jest po jego stronie? Czy jest możliwość wezwania wykonawcy do uzupełnienia JEDZ? Czy też należy przyjąć dokument złożony przez wykonawcę w oparciu o plik ESPD załączony do SWZ przez zamawiającego, ale bez ww. oświadczenia?

  • Autor: Katarzyna Bełdowska
  • 14.11.2025
  • Ocena ofert

Jak prawidłowo powiązać treść zobowiązania podmiotu trzeciego z warunkiem udziału i przedmiotem zamówienia?

Pytanie: Czy zapisy w zobowiązaniu podmiotu trzeciego, o którym mowa w art. 118 ust. 4 ustawy Pzp, powinny odnosić się bezpośrednio do treści warunku udziału w postępowaniu (np. za spełniającego warunek udziału zamawiający uzna wykonawcę, który w ciągu ostatnich 3 lat należycie zrealizował co najmniej 4 spoty i opublikował każdy z nich w dwóch serwisach społecznościowych, z których co najmniej 2 spoty osiągnęły ponad 100 000 wyświetleń), czy raczej do przedmiotu zamówienia (np. usługa polegająca na produkcji spotów informacyjnych publikowanych na miejskich kanałach społecznościowych)? Jak w takiej sytuacji powinna brzmieć treść zobowiązania podmiotu trzeciego zgodnie z art. 118 ust. 4 Pzp? Z jakiego dokumentu powinno wynikać, które elementy zamówienia wykona wykonawca, skoro podmiot trzeci nie może zrealizować całości zamówienia? Proszę także o wyjaśnienie powiązania przepisów art. 118 ust. 4, art. 119 i art. 112 ust. 2 ustawy Pzp – w jaki sposób łącznie kształtują one obowiązki zamawiającego, wykonawcy i podmiotu trzeciego w zakresie udostępniania zasobów. Ponadto, czy wykaz usług podmiotu trzeciego powinien zostać podpisany przez podmiot trzeci, czy przez wykonawcę, który powołuje się na jego zasoby? Na koniec – jeśli przykładowe zestawienie warunku udziału, przedmiotu zamówienia i treści zobowiązania podmiotu trzeciego jest błędne, proszę o prawidłowy przykład obejmujący: przedmiot zamówienia, warunek udziału, treść zobowiązania podmiotu trzeciego, treść oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunku udziału.

  • Autor: Agnieszka Gwóźdź-Kuzior
  • 27.10.2025
  • Przygotowanie oferty

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!