W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Czy wolno zmienić technologię realizacji robót, aby oszczędzić znacząco koszty prac?

Pytanie: Wykonawca rozpoczął realizację budowy sieci wodociągowej zgodnie z technologią budowy z rur PVC. Stan zaawansowania robót wynosi około 600 m z rur PVC (całość ok. 1700 m). Podczas wykonywania robót ujawniły się niekorzystne warunki gruntowo-wodne. Gmina zleciła wykonanie badań geologicznych na całym odcinku sieci. Potwierdziły one, że na terenie budowy występują grunty plastyczne na części planowanej sieci oraz woda na całym niewykonanym odcinku. Dokumentacja projektowa była tworzona w okresie suszy i problem wody nie występował. Dalsza realizacja sieci w pierwotnej technologii wg. opinii geologa będzie wymagać całkowitej wymiany gruntu, gdzie występują niekorzystne warunki oraz wykonanie odwodnienia na całej pozostałej długości sieci. Znacząco zwiększy to koszty inwestycji. Poza tym wzdłuż budowanej sieci biegnie droga gminna o złym stanie technicznym i przejazdy ciężarówek z gruntem mogą ją zniszczyć. Po konsultacji z projektantem i inspektorem nadzoru ustalono, że zasadna będzie zmiana technologii na przecisk sterowany. Zmniejszyłoby to znacznie dodatkowe koszty oraz oszczędziłoby drogę. W dokumentacji przetargowej zawarliśmy następujące możliwości zmiany zakresu i sposobu realizacji świadczenia, w przypadku: a)      ryzyka, że zastosowanie przewidzianych rozwiązań będzie groziło niewykonaniem lub wadliwym wykonaniem zadania, b)      konieczności wykonania zadania z zastosowaniem innych rozwiązań technicznych lub materiałowych ze względu na zmiany obowiązującego prawa, c)      niedostępności materiałów przyjętych w dokumentacji technicznej np. przez zaprzestanie produkcji, d)      zastosowania robót zamiennych tj. wykonania prac przy zastosowaniu innych technologii, które nie będą powodowały istotnej zmiany do dokumentacji projektowej, wartość robót zamiennych nie może przekroczyć 10% wartości całkowitej umowy. Czy w tej sytuacji wolno nam zmienić technologię wykonania robót na odcinku ze złymi warunkami wodnymi i gruntowymi? Czy może jedynym rozwiązaniem jest kosztowne i ryzykowne dla drogi wykonanie wodociągu w pierwotnej technologii?

  • Autor: Justyna Andała-Sępkowska
  • 28.03.2022
  • Zmiana umowy

Jakie działania powinien podjąć zamawiający, gdy wykonawca wnioskuje o podwyżkę wynagrodzenia i grozi rozwiązaniem umowy?

Pytanie: Moje pytanie dotyczy umów zawartych na podstawie art. 275 ust. 1 na dostawy artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej. Umowy podpisano 20 grudnia 2021 r. i obowiązują w okresie 1 stycznia 2022 r. – 31 sierpnia 2022 r. Dnia 15 marca 2022 r. otrzymaliśmy od wykonawcy wniosek z prośbą o aneks do umowy, którym zmienimy ceny produktów. Uzasadnienie we wniosku brzmi: „Ze względu na stan wyjątkowy, który wystąpił po wybuchu wojny na Ukrainie, wprowadzone sankcje, podwyżki cen walut, osłabienie PLN, brak eksportu, podwyżki cen prądu o 200%, cen gazu o 300%, nastąpił brak drobiu i mięsa. Ceny uległy drastycznym zmianom, co było nie do przewidzenia w momencie podpisania umowy i wpisuje się w dyspozycję przepisu art. 357 § 1 Kodeksu cywilnego. Jeśli prośba o aneks do formularza cenowego nie będzie uwzględniona, wykonawca informuje, że pismo stanowi wypowiedzenie umowy w terminie 7 dni od daty otrzymania pisma”. Niektóre zapisy z naszej umowy brzmią: „Niedopuszczalne są takie zmiany postanowień umowy oraz wprowadzenie do umowy postanowień niekorzystnych dla kupującego, jeżeli przy ich uwzględnieniu należałoby zmienić treść oferty sprzedającego, chyba, że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy”. Czy wobec powyższego możemy wprowadzić aneks? Jeżeli tak, na jakiej podstawie?

  • Autor: Andrzela Gawrońska-Baran
  • 22.03.2022
  • Zmiana umowy

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!