W tym dziale znajdziesz porady prawne udzielone przez ekspertów w konkretnych sytuacjach, z jakimi spotkali się inni uczestnicy postępowań o zamówienia publiczne. Wszystkie odpowiedzi zostały udzielone przez doświadczonych prawników i specjalistów ds. Prawa zamówień publicznych.

Kiedy odrzucić ofertę, w której podano niższą cenę niż wynika z wyliczeń kosztorysowych?

Pytanie: Prowadzę postępowanie w trybie podstawowym zgodnie z art. 275 ust. 1 ustawy Pzp na roboty budowlane. Podana przez wykonawcę cena ofertowa brutto jest ceną ryczałtową. Wykonawca został wezwany do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny. W odpowiedzi przedstawił kosztorys ofertowy, w którym jedna z pozycji posiada błąd arytmetyczny w obliczeniu jej wartości, tzn. wartość jednej pozycji kosztorysowej stanowi iloczyn liczby jednostek obmiarowych i sumy kosztów jednostkowych robocizny, materiału i sprzętu. Zgodnie z zasadami arytmetyki wartość powinna wynieść 33.000 zł, natomiast w kosztorysie jest kwota 30.000 zł. W konsekwencji dokonanej poprawki zmienia się wartość końcowa kosztorysu ze 100.000 zł netto na 103.000 zł netto, co przekłada się także na cenę ofertową brutto. Zgodnie z zapisami SWZ wykonawca nie miał obowiązku załączać do oferty kosztorysu ofertowego. Miał podać w formularzu ofertowym cenę netto oraz brutto, gdzie cena brutto stanowiła sumę ceny netto i VAT. Do SWZ dołączył przedmiary robót, ale stanowiły one jedynie element pomocniczy przy obliczaniu ceny oferty. Co w tej sytuacji powinien zrobić zamawiający? Odrzucić ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 10 ustawy Pzp, ze względu na fakt, że zawiera błędy w obliczeniu ceny (cena z formularza ofertowego nie ma odzwierciedlenia w przestawionych wyliczeniach)? A może trzeba ją odrzucić zgodnie z art. 226 ust. 1 pkt 8 ustawy Pzp z uwagi na okoliczność, że zawiera rażąco niska cenę, ponieważ wykonawca przedstawił dowód w postaci kosztorysu, z którego wynika, że zaoferowana przez niego cena powinna być o 3.000 zł netto większa? A może należy podjąć jeszcze inne decyzje?

  • Autor: Marzena Kopacka-Biculewicz
  • 05.05.2022
  • Omyłki

Czy należy przygotować ogłoszenie o udzieleniu zamówienia, do którego nie stosuje się ustawy Pzp?

Pytanie: Proszę o poradę w zakresie zakupów, jakie musimy realizować w ramach pomocy dla uchodźców. Chodzi o zapewnienie im wyżywienia. Musimy kupować żywność na bieżąco, gdyż ani my ani nikt inny nie jest w stanie oszacować, ilu osobom trzeba będzie zapewnić posiłki. Ilości te mogą się diametralnie zmieniać z dnia na dzień. Na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 12 ust. 6 ustawy z 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa nie musimy w tym przypadku stosować ustawy Pzp. Problem polega na tym, że zgodnie z art. 12 ust. 7 ww. ustawy istnieje obowiązek, w terminie 3 miesięcy od końca miesiąca, w którym udzielono zamówienia, zamieszczenia w Biuletynie Zamówień Publicznych informacji o udzieleniu zamówienia. Co zrobić, jeżeli taka umowa nie zostanie zawarta, gdyż nie jesteśmy w stanie: 1)      dokonać zakupów u jednego dostawcy (różne kategorie artykułów spożywczych), a 2)      określić, ile żywności należy kupić, gdyż jednego dnia możemy być zobowiązani przygotować wyżywienie dla np. 20 osób, a dzień później dla 300 osób. Informacje o tym, dla ilu osób należy przygotować wyżywienie, mogą zmieniać się w ciągu jednego dnia. Najlepszym dla nas rozwiązaniem jest robić zakupy na bieżąco, w zależności od tego ile osób zostanie do nas telefonicznie zgłoszonych. Przykładowo zdarzyło się, że otrzymaliśmy telefon, iż za klika minut do naszego miasta przyjedzie pociąg z określoną liczbą osób z Ukrainy i że musimy im jak najszybciej przygotować jedzenie. Wówczas musimy szybko zrobić zakupy w konkretnych ilościach. Jednak jeśli nie mamy podpisanej umowy, to jak odnieść się do obowiązku sporządzenia ogłoszenia o udzieleniu zamówienia? Czy należy przygotować ogłoszenie do każdej faktury?

  • Autor: Katarzyna Bełdowska
  • 04.05.2022
  • Ogłoszenia

Zamów dostęp do pełnej wersji portalu!

Zyskaj pewność i bezpieczeństwo prowadząc postępowanie o zamówienie publiczne. Dołącz do specjalistów korzystających z PortaluZP!