KIO 1556/18 POSTANOWIENIE dnia 20 sierpnia 2018 roku

Stan prawny na dzień: 14.11.2018

KIO 1556/18 

Sygn. akt: KIO 1556/18 

POSTANOWIENIE 

z dnia  20 sierpnia 2018 roku 

Krajowa Izba Odwoławcza – w składzie: 

Przewodniczący:      Klaudia Szczytowska-Maziarz 

po  rozpoznaniu  na  posiedzeniu  niejawnym 

bez  udziału  stron  i  uczestników  postępowania 

odwoławczego w dniu 20 sierpnia 2018 roku w Warszawie odwołania wniesionego do Prezesa 

Krajowej  Izby  Odwoławczej  w  dniu  6  sierpnia  2018  roku  przez  wykonawcę  

W. 

L.

,  prowadzącego  działalność  gospodarczą  pod  firmą  Zakład  Usług 

Gastronomicznych  W.  L.,  ul.  gen.  W.  Andersa  1,  85-796  Bydgoszcz 

w  postępowaniu 

prowadzonym 

przez 

Centrum 

Onkologii 

im. 

Franciszka 

Łukaszczyka  

w Bydgoszczy, ul. dr Izabeli Romanowskiej 2, 85-796 Bydgoszcz 

przy  udziale  wykonawcy  Food  Investment  S.A.,  ul.  Spokojna  4,  81-549  Gdynia

zgłaszającego przystąpienie do postępowania odwoławczego po stronie zamawiającego 

postanawia: 

umarza postępowanie odwoławcze,  

nakazuje  zwrot  z  rachunku  bankowego  Urzędu  Zamówień  Publicznych  na  rzecz 

wykonawcy  W.  L.

,  prowadzącego  działalność  gospodarcza  pod  firmą  Zakład 

Usług Gastronomicznych W. L., ul. gen. W. Andersa 1, 85-796 Bydgoszcz kwoty 

 (słownie: trzynaście tysięcy pięćset złotych zero groszy), stanowiącej 90% 

uiszczonego wpisu. 


KIO 1556/18 

Stosownie  do  art.  198a  i  198b  ustawy  z  dnia  29  stycznia  2004  r.  Prawo  zamówień 

publicznych  (t.j.  Dz.  U.  z  2017  r.  poz.  1579  ze  zm.)  na  niniejsze  postanowienie  w  terminie  

7 dni od dnia jego doręczenia przysługuje skarga za pośrednictwem Prezesa Krajowej Izby 

Odwoławczej do Sądu Okręgowego w Bydgoszczy. 

Przewodniczący: 

……………………………… 


KIO 1556/18 

U z a s a d n i e n i e 

Wykonawca  W.  L.

,  prowadzący  działalność  gospodarczą  pod  firmą  Zakład  Usług 

Gastronomicznych W. L., ul. gen. W. Andersa 1, 85-

796 Bydgoszcz (dalej „odwołujący”) złożył 

odwołanie  dotyczące  postępowania  o  udzielenie  zamówienia  publicznego,  prowadzonym 

przez 

Centrum  Onkologii  im.  Franciszka  Łukaszczyka  w  Bydgoszczy,  ul.  dr  Izabeli 

Romanowskiej  2,  85-

796  Bydgoszcz  (dalej  „zamawiający”)  w  trybie  przetargu 

nieograniczonego  na  Świadczenie  usług  całodobowego  żywienia  pacjentów  w  oparciu  o 

wynajęte pomieszczenia Bloku Żywieniowego po uzupełnieniu wyposażenia oraz prowadzenie 

działalności gastronomiczno-handlowej w oparciu o wynajęte pomieszczenia Cafe Bar Patio 

w  Centrum  Onkologii  w  Bydgoszczy  (nr  sprawy  201/P/2018), 

zarzucając  zamawiającemu 

naruszenie  następujących  przepisów  ustawy  z  dnia  29  stycznia  2004  r.  Prawo  zamówień 

publicznych (tj. Dz. U. z 2017 r. poz. 1579 ze zm.) 

[dalej „ustawa Pzp”]: 

1.  art. 22 ust. 1b pkt 3 w zw. z art. 22d ust. 1 i art. 7 ust. 1 i ust. 2, poprzez nadmierne 

(nieproporcjonalne)  ustalenie  wartości  usługi,  której  przedmiotem  była  usługa 

odpowiadająca swym zakresem przedmiotowi zamówienia, świadczonej w szpitalu, na 

poziomie nie mniejszym niż 7 000 000,00 zł brutto, podczas gdy wystarczającym dla 

zapewni

enia prawidłowego wykonania zobowiązania byłoby określenie wartości usługi 

na poziomie nie mniejszym niż 2.500.000,00 zł brutto oraz określenie zakresu usługi 

jako  polegającej  na  żywieniu  szpitalnym,  albowiem  ustalenie  usługi  odpowiadającej 

zakresem  przedm

iotowi  zamówienia  i  opiewającej  na  wartość  co  najmniej 

7.000.000,00 zł brutto jest nieuzasadnionym ograniczeniem konkurencji, 

art.  22  ust.  1a  oraz  art.  22  d  ust.  1,  poprzez  sformułowanie  nadmiernych  

i nieproporcjonalnych warunków udziału w postępowaniu w odniesieniu do opisanych 

szczegółowo w uzasadnieniu: zdolności zawodowych, w tym wiedzy i doświadczenia 

oraz wymogów dotyczących personelu wykonawcy, co wyklucza możliwość ubiegania 

się o udzielenie zamówienia wykonawców obiektywnie zdolnych i przygotowanych do 

jego realizacji, 

art. 29 ust. 2 i art. 7 ust. 1, poprzez sformułowanie warunków udziału w postępowaniu 

w sposób nadmierny i nieproporcjonalny, co narusza zasady uczciwej konkurencji oraz 

sprzeciwia  się  zasadzie  proporcjonalności  i  uniemożliwia  ubieganie  się  o  udzielenie 

zamówienia wykonawcom obiektywnie zdolnym i przygotowanym do jego realizacji. 

Odwołujący wniósł o uwzględnienie odwołania i nakazanie zamawiającemu: 

zmiany punktu 8.1.2.1 a/ SIWZ, tj. warunków udziału w postępowaniu z: „Zamawiający 

uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże się realizacją w ciągu ostatnich 

3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest 


KIO 1556/18 

krótszy  -  w  tym  okresie  co  najmniej  1  usługi,  której  przedmiotem  była  usługa 

odpowiadająca swym zakresem przedmiotowi zamówienia o wartości nie mniejszej niż 

7 000 000,00 zł brutto, świadczonej w szpitalu." na: „Zamawiający uzna warunek za 

spełniony,  jeżeli  Wykonawca  wykaże  się  realizacją  w  ciągu  ostatnich  3  lat  przed 

upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - 

w  tym  okresie  co  najmniej  1  usługi,  której  przedmiotem  była  usługa  polegająca  za 

żywieniu szpitalnym o łącznej wartości nie mniejszym niż 2 500 000 brutto", 

2.  zmiany  punktu  8.1.2.1  b/  tiret 

pierwszy  SIWZ, tj.  warunków  udziału w  postępowaniu 

dot.  zdolności  technicznych  lub  zawodowych  z:  „...co  najmniej  1  dietetykiem 

dyplomowanym  posiadającym  odpowiednie  kwalifikacje  zawodowe  (ukończona 

wyższa  szkoła  medyczna,  uzyskanie  tytułu  mgr  w  dziedzinie  dietetyki)..."  na:  „...co 

najmniej jednym dietetykiem dyplomowanym posiadającym odpowiednie kwalifikacje 

zawodowe - 

wykształcenie wyższe kierunkowe...", 

zmiany punktu 8.1.2.1 b/ f/ tiret trzeci SIWZ, tj. warunków udziału w postępowaniu dot. 

zd

olności  technicznych  lub  zawodowych  z:  „...co  najmniej  6  kucharzami  (po 

ukończonej  szkole  gastronomicznej)  posiadającymi  odpowiednie  kwalifikacje  (szef 

kuchni,  zastępca  szefa  kuchni,  kucharze)"  na:  „...co  najmniej  6  kucharzami  (po 

ukończonej  szkole  gastronomicznej)  lub  równoważnej  posiadającymi  odpowiednie 

kwalifikacje (szef kuchni, zastępca szefa kuchni, kucharze)". 

Wniósł nadto o zasądzenie na jego rzecz zwrotu kosztów postępowania, w tym kosztów 

zastępstwa procesowego w wysokości 3.600,00 zł. 

Pismem z dnia 17 sierpnia 2018 r. 

odwołujący oświadczył: „wobec uwzględnienia przez 

Zamawiającego części zarzutów – cofam odwołanie od czynności Zamawiającego podjętych 

w toku postępowania w postaci sformułowania warunków udziału w postępowaniu”. 

Ze  względu  na  fakt,  że  odwołanie  można  cofnąć  w  każdym  czasie  do  zamknięcia 

rozprawy,  jego cofnięcie,  zgodnie  z  art.  187  ust.  8   ustawy  Pzp oznacza,  że postępowanie 

odwoławcze podlega umorzeniu.  

Dlatego też postanowiono jak w sentencji. 


KIO 1556/18 

Uwzględniając  art.  187  ust.  8  zdanie  drugie  ustawy  Pzp  skład  orzekający  Izby 

postanowił zwrócić na rzecz odwołującego 90 % kwoty uiszczonego wpisu. 

Przewodniczący: 

………………………………