Sygn. akt: KIO 1917/20
WYROK
z 22
września 2020 r.
Krajowa Izba Odwoławcza - w składzie:
Przewodniczący: Ernest Klauziński
Protokolant: Konrad Wyrzykowski
po rozpoznaniu na rozprawie
22 września 2020 r. w Warszawie odwołania wniesionego
do
Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej 10 sierpnia 2020 r. przez wykonawcę Zakłady
Mięsne Nowy Żmigród Sp. z o.o. z siedzibą w Mytarzu w postępowaniu prowadzonym przez
Zamawiającego: Zespół Opieki Zdrowotnej w Dąbrowie Tarnowskiej,
orzeka:
Uwzględnia odwołanie i nakazuje Zamawiającemu:
unieważnienie czynności wyboru najkorzystniejszej oferty w ramach Pakietu nr 1
przedmiotu zamówienia,
unieważnienie czynności odrzucenia oferty Odwołującego z postępowania w ramach
Pakietu nr 1 przedmiotu zamówienia,
1.3 p
rzeprowadzenie ponownej czynności oceny ofert w ramach Pakietu nr 1 przedmiotu
zamówienia, z uwzględnieniem oferty Odwołującego.
Kosztami postępowania obciąża Zamawiającego - Zespół Opieki Zdrowotnej w Dąbrowie
Tarnowskiej i:
zalicza w poczet kosztów postępowania odwoławczego kwotę 7 500 zł 00 gr (słownie:
siedem
tysięcy pięćset złotych 00/100), uiszczoną przez Odwołującego - Zakłady
Mięsne Nowy Żmigród Sp. z o.o. z siedzibą w Mytarzu tytułem wpisu od odwołania,
zasądza od Zamawiającego - Zespółu Opieki Zdrowotnej w Dąbrowie Tarnowskiej
na rzecz
Odwołującego - Zakłady Mięsne Nowy Żmigród Sp. z o.o. z siedzibą
w Mytarzu
kwotę 7 500 zł 00 gr (słownie: siedem tysięcy pięćset złotych 00/100)
stanowiącą koszty postępowania odwoławczego poniesione przez Odwołującego
z tytułu wpisu od odwołania.
Stosownie do art. 198a i 198b ustawy z
29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych
(Dz. U. z 2019 r., poz. 1843 ze zm.) na niniejszy wyrok - w terminie 7 dni od
jego doręczenia
przysługuje skarga za pośrednictwem Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej
do Sądu Okręgowego w Tarnowie.
…..............................………………………..……………
Sygn. akt KIO 1917/20
U z a s a d n i e n i e
Zespół Opieki Zdrowotnej w Dąbrowie Tarnowskiej (dalej Zamawiający) prowadzi
na podstawie przepisów ustawy z 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych
(Dz. U. z 2019 r., poz. 1843 ze zm., dalej: Pzp)
postępowanie o udzielenie zamówienia
publicznego w trybie przetargu nieograniczonego
pod nazwą: „Zakup wraz z dostawą mięsa,
wędlin i produktów drobiowych”, numer: 17/20/ZP, zwane dalej Postępowaniem. Ogłoszenie
o zamówieniu zostało opublikowane w Biuletynie Zamówień Publicznych 6 lipca 2020 r.
pod numerem 558704-N-2020
. Wartość zamówienia nie przekracza kwot określonych
w przepisach wykonawczych wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 Pzp.
10 sierpnia 2020 r. wykonawca
Zakłady Mięsne Nowy Żmigród Sp. z o.o. z siedzibą
w Mytarzu (Dalej:
Odwołujący), wniósł odwołanie, w którym zaskarżył niezgodne
z przepisami cz
ynności i zaniechania Zamawiającego, zarzucając mu naruszenie
art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp
przez bezzasadne zastosowanie tego przepisu na skutek błędnego
uznania, iż złożona przez Odwołującego oferta w Pakiecie 1 nie odpowiadała treści SIWZ.
Odwołujący wniósł o uwzględnienie odwołania i nakazanie Zamawiającemu:
unieważnienia czynności odrzucenia oferty Odwołującego z Pakietu 1,
2. dokonanie ponownej oceny ofert w ramach Pakietu nr 1 z uwz
ględnieniem oferty
Odwołującego.
Ponadto Odwołujący wniósł o:
3. dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu z dokumentu: karty Opisu produktu
o nazwie handlowej „Kiełbasa Kminkowa” na okoliczność wykazania faktu,
iż ten produkt wskazany w ofercie Odwołującego spełniał wymogi SIWZ w Pakiecie
nr 1 w poz. 12,
zasądzenie na jego rzecz od Zamawiającego kosztów poniesionych w związku
z wniesieniem odwołania, w tym kosztów zastępstwa procesowego, w przypadku
ustanowienia profesjonalnego
pełnomocnika.
W uzasadnieniu odwołania Odwołujący wskazał m.in.:
Odwołujący złożył ofertę w ramach Pakietu nr 1 i 2. 6 sierpnia 2020 r. otrzymał informację,
iż jego oferta z Pakietu nr 1 została odrzucona, gdyż jej treść nie odpowiadała treści SIWZ.
W konsekwencji Zamawiający jako najkorzystniejszą wybrał ofertę innego wykonawcy,
mimo, że złożona przez Odwołującego oferta była najkorzystniejsza pod względem
cenowym. Zamawiający uznał ofertę Odwołującego za niezgodną z treścią SIWZ,
ze względu na fakt, iż Odwołujący w ramach pozycji 12 Pakietu nr 1: „Kiełbasa krakowska”
zawartość mięsa min. 50 %” wskazał kiełbasę kminkową. Odwołujący wskazał przy tym,
że jest to tylko nazwa handlowa produktu w pełni odpowiadającego wymogowi SIWZ,
co do zawartości mięsa min. 50 %.
W ocenie Odwołującego Zamawiający odrzucił jego ofertę z postępowania sprzecznie
z przepisami Pzp.
Zd
aniem Zamawiającego oferowana kiełbasa nie była produktem równoważnym, gdyż duża
zawartość kminku nadaje jej specyficzny smak i zapach, a kminek może powodować
dyskomfort u pacjentów, dlatego też używa się go sporadycznie i tylko w przypadku diety
podstawo
wej. Powyższe uzasadnienie nie znalazło jednak żadnej podstawy w treści SIWZ,
ani też w dokumentacji posiadanej przez Zamawiającego. W Rozdziale III SIWZ - Opis
Przedmiotu Zamówienia, w punkcie 4 wskazano informację, iż ilekroć w SIWZ i dokumentacji
przedm
iot zamówienia opisany jest ze wskazaniem znaków towarowych, patentów
lub pochodzenia, to przyjmuje się, że wskazaniom takim towarzyszą wyrazy
„lub równoważne". Zamawiający w związku z tym dopuszczał możliwość złożenia oferty
zawierającej rozwiązania równoważne.
Tym samym Zamawiający dopuścił zastosowanie innych materiałów i urządzeń niż podane
w dokumentacji przetargowej, pod warunkiem zapewnienia parametrów nie gorszych
niż określone w dokumentacji przetargowej stanowiącej załączniki do SIWZ. Wskazana
w SIWZ w Pakiecie nr 1 w poz. 12 „Kiełbasa krakowska” jest jedynie przykładową nazwą
handlową produktu i jedynym wymaganiem jakie Zamawiający postawił odnośnie tego,
co ten produkt winien zawierać była minimalna zawartość mięsa.
Zamawiający nie postawił żadnych innych warunków dotyczących składu produktu o nazwie
„Kiełbasa krakowska”.
Uzasadnienie odrzucenia oferty Odwołującego z Pakietu nr 1 było niezrozumiałe.
Zamawiający wskazał, że produkt o nazwie handlowej „Kiełbasa kminkowa” nie jest
produktem równoważnym do produktu o nazwie handlowej „Kiełbasa krakowska”, gdyż duża
zawartość kminku w tej kiełbasie nadaje jej specyficzny smak i zapach, a przyprawa ta może
powodować dyskomfort u pacjenta. Zamawiający nie określił jednak co rozumiał przez dużą
zawar
tość kminku. Zamawiający nie wykazał, które z postanowień SIWZ wykluczało
możliwość objęcia ofertą produktów wędliniarskich zawierających dodatek kminku lub innych
przypraw.
Zaoferowana przez Odwołującego kiełbasa kminkowa zawiera 65% mięsa zatem spełniła
z nawiązką jedyny warunek stawiany przez Zamawiającego w SIWZ. Wbrew twierdzeniom
Zamawiającego ilość kminku w składzie oferowanej kiełbasy była śladowa, gdyż zawierała
go 1%.
25 sierpnia 2020
r. Zamawiający złożył pisemną odpowiedź na odwołanie i wniósł
o oddalenie odwołania. Zamawiający wskazał m. in.:
Odwołujący, w sposób celowy lub nie, próbował wprowadzić Izbę w błąd. Jak wynikało
z dokumentacji dołączonej do oferty Odwołującego - opisu produktu „Kiełbasa kminkowa”
(składniki), zawartość kminku Odwołujący określił na poziomie 1,5%, podczas gdy w ramach
dowodu w postępowaniu odwoławczym ten sam produkt zawierał informację o 1,0 % kminku.
Z
godnie z definicją Kiełbasy krakowskiej (niem. Krakauer) zaczerpniętej z portalu Wikipedia
jest to tradycyjna,
wędzona gruba kiełbasa wieprzowa o prostych odcinkach, występująca
w postaci kiełbasy zwykłej (nietrwałej) i suchej (trwałej). Zasadnicze składniki to mięso
wieprzowe, sól i przyprawy. W Austrii jest wyrobem garmażeryjnym znajdującym się na liście
tradyc
yjnych produktów żywnościowych objętych ochroną prawną z wpisem do Register
der Traditionellen Lebensmittel.
Od 28 sierpnia 2018 r. kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego
Systemu
Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Receptura produkcji kiełbasy
krakowskiej nie zakłada dominacji żadnej z przypraw. Niewątpliwe dodanie do kiełbasy 1,5%
kminku powoduje, iż nie jest to już kiełbasa krakowska, a kiełbasa przyprawowa, w tym
przypadku kminkowa.
Zamawiający zaprzeczył, by kiełbasa kminkowa była równoważna z kiełbasą krakowską.
Niewskazanie w SIWZ składu przypraw (dominujących) nie uzasadniało z kolei tezy, iż każdy
produkt, bez względu na nazwę, posiadający minimum 50% zawartości mięsa wieprzowego
realizował wymagania Zamawiającego. Zamawiający w SIWZ wymagał produktu
pod zwyczajową nazwą „kiełbasa krakowska”, a nie produktu pod zwyczajową nazwą
„kiełbasa kminkowa”. „Kiełbasa Krakowska" jest powszechnie znana, uznawana przez
konsumentów i produkowana przez producentów wg tradycyjnej receptury i składu. Jest
to wyrób wieprzowy, grubo rozdrobniony, wędzony i parzony. Przeciętny konsument
rozpoznaje smak „kiełbasy krakowskiej” i dokonując zakupu wie jakiego smaku kiełbasy
może się spodziewać.
Zgodnie z art 22 ust. 1
c rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
z 25 października 2011 r. oznaczenie ilości składnika lub kategorii składników użytych
do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany
składnik lub dana kategoria składników są istotne w celu scharakteryzowania danego środka
spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu
na jego nazwę lud wygląd.
Z art. 17 ust. 1 cytowanego rozporządzenia wynika, iż nazwa środka spożywczego jest jego
nazwą przewidzianą w przepisach. W przypadku braku takiej nazwy, nazwą środka
spożywczego jest jego nazwa zwyczajowa, a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest
stosowana, przedstawia się nazwę opisową tego środka spożywczego. Zgodnie z definicją
zawartą w art. 2 ust. 20 rozporządzenia przez nazwę zwyczajową należy rozumieć nazwę,
która jest akceptowana jako nazwa środka spożywczego przez konsumentów w państwie
członkowskim, w którym żywność ta jest sprzedawana, bez potrzeby jej dalszego
wyjaśniania. Takimi też nazwami zwyczajowymi są nazwy kiełbas: „krakowska" i „kminkowa".
W przypadku kiełbasy o zwyczajowej nazwie „kiełbasa kminkowa" dominującym smakiem
jest smak kminku. Przyprawa ta nadaje produktom specyficzne walory smakowo
—
zapachowe nie
akceptowane przez wszystkich konsumentów. Producent używając tej nazwy,
zgodnie z ww. Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25
października 2011 r., musiał być świadomy, iż nie jest to produkt równoważny z kiełbasą
k
rakowską.
„Kiełbasa kminkowa” nie jest jedynie terminem handlowym jakim posługuje się Odwołujący.
Powszechnie wiadomo,
iż na tzw. rynku wędliniarskim kiełbasa krakowska i kiełbasa
kminkowa
nie są produktami zamiennymi lecz indywidualnie oznaczonymi produktami
charakteryzującymi się składem, zapachem oraz smakiem.
Odwołujący posiadał w swoje ofercie handlowej produkt o nazwie „Kiełbasa krakowska",
co bez wątpienia potwierdzało, iż sam Odwołujący rozróżnia te dwa produkty.
Zamawiający nie zgodził się z argumentem Odwołującego, aby kminek zastosowany przez
niego jako składnik „Kiełbasy kminkowej” miał jedynie śladowy udział. Zawartość kminku
na poziomie 1,0
– 1,5% przyprawy w produkcie to wartość bardzo duża i nadająca
produktowi charakterystyczny smak.
Zam
awiający nie prowadzi np. restauracji, czy jadłodajni o charakterze powszechnym lecz
stołówkę dla pacjentów, dla których składnik w postaci kminku może być stosowany
wyłącznie w diecie podstawowej. Faktem powszechnie znanym i niewymagającym dowodu
jest spe
cyficzny zapach i smak kminku. Przyprawa ta nie jest wskazana dla diety osób
prze
bywających w placówce medycznej.
Uwzględniając dokumentację z przedmiotowego postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego, w tym treść ogłoszenia o zamówieniu, treść SIWZ,
jak również biorąc pod uwagę oświadczenia i stanowiska Stron złożone podczas
rozprawy, Izba zważyła, co następuje:
Izba ustaliła, że Odwołującemu, w świetle przepisu art. 179 ust. 1 Pzp, stanowiącego,
że „Środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy,
uczestnikowi konkursu, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu
danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia
przez zamawiającego przepisów niniejszej ustawy”, przysługiwało uprawnienie do wniesienia
odwołania.
Mając na uwadze powyższe Izba merytorycznie rozpoznała złożone odwołanie, uznając,
że zasługuje ono na uwzględnienie.
Zgodnie z częścią III SIWZ, pkt 3 "Opis przedmiotu zamówienia" zamówienia obejmuje dwa
pakiet
y (części), a szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi załącznik nr 2
do
SIWZ. Dokument ten, w ramach pakietu nr 1 przedmiotu zamówienia w następujący
sposób określa przedmiot zamówienia w zakresie dotyczącym odwołania: „Kiełbasa
krakowska. Zawartość mięsa min. 50 %”.
Odwołujący, w swojej ofercie, w załączniku nr 2, Pakiet nr 1, poz. 12 wskazał, że oferuje
kiełbasę kminkową.
22 lipca 2020 r. Zamawiający skierował do Odwołującego wezwanie do uzupełnienia
dokumentów w następującym zakresie: „Specyfikacja produktu pakiet 1 pozycja od 11-24
(tzn. karta produktu lub opis produktu) zawierający informacje o: składzie produktu, wartości
odżywczej w 100 g produktu, % zawartości mięsa, rodzaju opakowania, warunkach
przechowywania, terminie pr
zydatności, masie netto produktu, nazwie i adresie producenta
lub dystrybutora, substancjach alergennych, oraz wzór etykiety - Oznakowanie zgodne
z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia
25 października 2011 r.”. W odpowiedzi Odwołujący 22 lipca 2020 r. przesłał
Zamawiającemu szereg kart produktów, w tym kartę produktu kiełbasa kminkowa i kiełbasa
krakowska extra.
Kiełbasa kminkowa określona została jako: „wyrób wieprzowy grubo rozdrobniony, wędzony,
parzony z dodatkiem ziare
n kminku w osłonce niejadalnej”. Skład produktu był następujący:
Mięso wieprzowe 65%,
2. woda,
mąka ziemniaczana,
sól,
izolat i hydrolizat białka sojowego,
6. kminek (1,5%),
7. substancja
stabilizująca E451 i E450a E452i,
substancja zagęszczająca E407a E415,
9. wzmacniacz smaku E621 E635,
błonnik owsiany,
11. cukier,
12. maltodekstryna,
białko wieprzowe,
14. przeciwutleniacz E-316 E301,
15. przyprawy i ekstrakty przypraw,
16. aromaty kolendry,
substancja konserwująca E250.
Kiełbasa krakowska extra określona została jako: „wyrób wieprzowy grubo rozdrobniony,
wędzony, parzony w osłonce niejadalnej”. Skład produktu był następujący:
Mięso wieprzowe 65%,
2. woda,
mąka ziemniaczana,
sól,
izolat i hydrolizat białka sojowego,
6. substancja
stabilizująca E451 i E450a E452i,
7. sub
stancja zagęszczająca E407a E415,
8. wzmacniacz smaku E621 E635,
błonnik owsiany,
10. cukier,
11. maltodekstryna,
białko wieprzowe,
13. przeciwutleniacz E-316 E301,
14. przyprawy i ekstrakty przypraw,
15. aromaty kolendry,
substancja konserwująca E250.
Porównanie ww. składów obu produktów prowadzi do wniosku, że jedyną różnicą między
obydwoma produktami był kminek zawarty w kiełbasie kminkowej.
6 sierpnia 2020 r. Zamawiający poinformował uczestników postępowania o wyborze
najkorzystniejszych ofert w ramach obu części postępowania. Zamawiający poinformował
również o odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp oferty Odwołującego
z postępowania. Jako uzasadnienie dokonanej czynności Zamawiający wskazał:
„Zamawiający w pakiecie 1 w poz. 12 wymagał: Kiełbasa krakowska. Zawartość mięsa
min. 50%
. Wykonawca oferuje Kminkową. Kiełbasa kminkowa nie jest produktem
równoważnym. Duża zawartość kminku w tej kiełbasie nadaje jej specyficzny smak i zapach.
Przyprawa ta może powodować dyskomfort u pacjenta, dlatego też używa się jej
sporadycznie i tylko w przypadku diety podstawowej
”.
W ocenie Izby czynność odrzucenia oferty Odwołującego z postępowania w zakresie części I
była nieprawidłowa.
W części III SIWZ, pkt 4 Zamawiający wskazał:
„Zamawiający informuje, że ilekroć w niniejszej SIWZ i dokumentacji, o której mowa wyżej,
przedmiot zamówienia jest opisany ze wskazaniem znaków towarowych, patentów
lub pochodzenia, to przyjmuje się, że wskazaniom takim towarzyszą wyrazy
„lub równoważne”.
Zamawiający w związku z powyższym dopuszcza możliwość złożenia oferty zawierającej
rozwiązania równoważne. Oznacza to ujęcie w ofercie, a następnie zastosowanie innych
materiałów i urządzeń niż podane w dokumentacji przetargowej, pod warunkiem
zapewnienia parametrów nie gorszych niż określone w dokumentacji przetargowej
stanowiącej załączniki do niniejszej siwz.
Wskazanie przez Wykonawcę materiałów i urządzeń równoważnych bez przedstawienia
dokumentów na potwierdzenie równoważności spowoduje wezwanie Wykonawcę
do przedstawienia brakujących dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 w związku z art. 25 ust. 1
ustawy Pzp
”.
Wobec powyższego nie budzi wątpliwości fakt, że Zamawiający dopuścił zaoferowanie
mu produktów równoważnych do wskazanych w opisie przedmiotu zamówienia. Zwrócić przy
tym należy uwagę na sposób, w jaki Zamawiający opisał sporną kiełbasę:
Kiełbasa krakowska,
Zawartość mięsa minimum 50%.
Są to jedyne cechy jakie Zamawiający wskazał w ramach opisu ww. przedmiotu, przy czym
„Kiełbasa krakowska” rozumiana jest wyłącznie jako nazwa własna. W SIWZ brak jest przy
tym informacji na temat sposobu rozumienia ww. nazwy
na potrzeby wykazania spełniania
wymogu równoważności przez oferowane inne produkty. Zamawiający, wbrew twierdzeniu
wyrażonemu w odpowiedzi na odwołanie, nie wskazał, że miał na myśli nazwę zwyczajową,
potoczną, zastrzeżoną, czy jakąkolwiek inną. Tym samym wymóg dotyczący przedmiotowej
kiełbasy, spełniała każda kiełbasa o nazwie krakowska i odpowiedniej zawartości mięsa.
Ponieważ Zamawiający nie zabronił użycia kminku (Zamawiający w ogóle nie określił
wymogów dotyczących przypraw w oferowanych mu produktach) to w ocenie Izby brak
jest podstaw do uznania zaoferowanej przez Odwołującego kiełbasy kminkowej
za nieodpowiadającą treści SIWZ.
Zamawiający określił minimalną ilość mięsa w zamawianym produkcie na poziomie 50%, nie
wskazał przy tym jakichkolwiek wymogów dotyczących pozostałego składu. W efekcie
dopuścił do złożenia mu ofert również na produkty bardzo niskiej jakości. Trudno w tej
sytuacji uznać, że Zamawiający tworząc opis przedmiotu zamówienia i egzekwując jego
postanowienia,
kierował się kwestiami prawidłowej diety pacjentów. Określając przedmiot
zamówienia w sposób co najmniej lakoniczny Zamawiający dał wykonawcom niemal pełną
dowolność w zakresie składu oferowanych produktów. Z tego względu odrzucenie oferty
Odwołującego było przejawem próby doprecyzowania opisu przedmiotu zamówienia
na etapie oceny ofert. Praktyka taka jest niedopuszczalna.
Jedynym
wymaganym przez Zamawiającego mierzalnym parametrem była zawartość mięsa,
a wy
móg ten oferowana przez Odwołującego kiełbasa spełnia. Drugim parametrem
podlegającym ocenie Zamawiającego była nazwa i tylko nazwa produktu. Nie wiadomo
jednak
w jaki sposób wykonawcy mieliby wykazać równoważność nazw oferowanych
produktów.
O
bowiązkiem wykonawcy oferującym produkt równoważny do zamawianego jest wypełnienie
obowiązków wynikających z art. 30 ust. 5 Pzp, który stanowi, że wykonawca, który powołuje
się na rozwiązania równoważne opisywanym przez zamawiającego, jest obowiązany
wykazać, że oferowane przez niego dostawy, usługi lub roboty budowlane spełniają
wymagania określone przez zamawiającego. Obowiązkiem Zamawiającego jest jednak
na tyle dokładne i konkretne opisanie przedmiotu zamówienia oraz jego parametrów,
by możliwe było porównanie produktu zamawianego i równoważnego. W przypadku
przedmiotowego postępowania jedynym takim parametrem była minimalna zawartość mięsa.
O
ferowany przez Odwołującego produkt spełnił ten wymóg - zaoferowana przez
Odwołującego kiełbasa kminkowa w świetle opisu przedmiotu zamówienia jest produktem
(co najmniej)
równoważnym do kiełbasy krakowskiej, zatem czynność odrzucenia oferty
Odwołującego na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp jako nieodpowiadającej treści SIWZ była
nieprawidłowa.
Biorąc pod uwagę powyższe Izba orzekła jak w sentencji.
O kosztach postępowania odwoławczego orzeczono na podstawie art. 192 ust. 9 i 10 ustawy
Prawo zamówień publicznych, stosownie do wyniku postępowania, z uwzględnieniem
przepisów rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 marca 2010 r. w sprawie
wysokości i sposobu pobierania wpisu od odwołania oraz rodzajów kosztów w postępowaniu
odwoławczym i sposobu ich rozliczania (Dz.U. z 2018 r. poz. 972).
…..............................………………………..……………