Traktowanie dostaw różnych typów produktów spożywczych jako jednej całości lub jako oddzielnych zakupów pozostaje problemem dla wielu zamawiających. Opinia Urzędu Zamówień Publicznych na ten temat wydana w 2021 roku nie dostarcza jednoznacznych wytycznych. Autor opinii nie zadeklarował jednoznacznie, czy dostawy należy łączyć, czy też traktować je jako osobne zamówienia publiczne. Decyzję w tej sprawie pozostawia on zamawiającemu, który najlepiej zna lokalny rynek i na tej podstawie może określić, które firmy będą zainteresowane daną dostawą. W jednym z Top tematów opublikowanych na łamach Portalu ZP w minionych dniach omawiamy, jak w praktyce zastosować wytyczne Urzędu Zamówień Publicznych do określania wartości zamówień na produkty spożywcze. Prezentujemy w tym celu studium przypadku jednej z jednostek zamawiających.
Poniżej wszystkie inne ważne treści, które pojawiły się w naszym serwisie w ostatnich kilkunastu dniach.
1. Czy wykonawca, wykazując warunki, może powołać się na zasoby trzech podmiotów?
2. Wykonawca nie może w żadnym przypadku posłużyć się uprawnieniami podwykonawcy
3. Rozmowa kwalifikacyjna jako kryterium oceny ofert
4. Potwierdzanie braku podstaw wykluczenia z art. 5k rozporządzenia sankcyjnego i art. 7 ustawy sankcyjnej
5. Czy w trybie z wolnej ręki trzeba przekazać prezesowi UZP informację o złożonej ofercie?
6. Czy po śmierci wykonawcy wolno zlecić dokończenie zamówienia z wolnej ręki?
7. Negocjacje w trybie z wolnej ręki a dobre obyczaje kupieckie
8. Szacowanie usług restauracyjnych w tych samych i różnych lokalizacjach
9. Jak zapobiec temu, by w przetargu brali udział nierzetelni wykonawcy?
10. Szacowanie wartości zamówień realizowanych przez zamawiającego centralnego